Krize udělala z Evropy nejbohatší region světa

Brusel - Evropa je nejbohatším regionem světa. Překonala v tomto směru dokonce i Severní Ameriku, na jejímž poklesu v žebříčku se projevila světová hospodářské krize, jejíž dopady v Evropě nebyly zdaleka tak tvrdé. Uvádí to nová studie konzultantské společnosti The Boston Consulting Group. A dodává, že se loni také výrazně snížil počet světových milionářských domácností. Propadl se z 11 milionů na 9 milionů, tedy o 17,8 procenta.

Světové bohatství podle studie loni klesl o 11,7 procenta na 92,4 bilionu dolarů ze 104,7 bilionu dolarů v roce 2007. Jedná se o první pokles od roku 2001. Studie poměřovala majetek ve správě, tedy to, co vlastní či spravují různé finanční společnosti a organizace.

Největší propad zažila Severní Amerika, jejíž bohatství kleslo o 21,8 procenta na 29,3 bilionu dolarů. Evropě klesl majetek ve správě jen o 5,8 procenta na 32,7 bilionu dolarů. Jediným regionem, v němž loni toto bohatství rostlo, byla Latinská Amerika.

Severní Amerika nicméně stále drží prim v objemu bohatství drženého v cenných papírech. I přesto ale tento objem v regionu, kde má hospodářská krize své kořeny, klesl z 50 na 38 procent.