Exportéři: Schodek nesmí překročit 150 miliard

Mladé Buky - Asociace exportérů vyzvala vládu, aby na příští rok připravila státní rozpočet s deficitem maximálně 150 miliard korun. Vláda by také podle exportérů měla zahájit práce na důchodové a zdravotní reformě. Oznámil to dnes předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Podle něj by cílem vlády mělo být to, aby v roce 2011 schodek veřejných financí nepřesáhl tři procenta HDP. Podle jednoho z takzvaných maastrichtských kriterií je právě schodek do tří procent podmínkou pro přijetí eura.

„Doporučujeme využití existence úřednické vlády k realizaci nutných, politicky nepopulárních opatření,“ uvedli exportéři. Ti také upozornili na to, že nyní dochází ke spekulativním nákupům a posilování kurzu české koruny. „To bezprostředně ohrožuje podstatnou část českého průmyslu a cestovního ruchu,“ dodal Grund.

Vláda by chtěla soubor rozpočtových opatření omezených na rok 2010 schválit v pondělí. Poslanecká sněmovna by pak o nich jednala ve čtvrtek 24. září. Bez přijetí Janotova úsporného balíčku počítá rozpočet s rekordním schodkem 230 miliard korun. Kabinet Jana Fischera také spojuje s přijetím škrtů svou budoucnost.