Brněnská Lachema s padesátiletou tradicí v prosinci skončí

Brno - Jen půl roku dostala brněnská Lachema od izraelského vlastníka, aby si našla kupce. Hledání ale skončilo bez úspěchu. Lachema tak končí a s ní i čtyři stovky zaměstnanců. Jediné, co po gigantickém podniku v Brně zůstane je menší odštěpená společnost Pliva - Lachema Diagnostika.

„Nestačilo… Tohle všechno nestačilo… Produkty jsme měli, zaměstnanci jsou, know how je… Nám to bylo vysvětleno tak, že naše náklady jsou tak vysoké, že prostě nevyhovíme,“ kroutí hlavou jeden ze zaměstnanců podniku. Na mysli má padesátiletou tradici ve výrobě léčiv, certifikát pro prodej na náročném americkém trhu a zbrusu novou špičkovou laboratoř pro výrobu injekcí na světové úrovni.

Pád Lachemy začal letos v únoru, kdy se dostala pod izraelskou značku TEVA. Lachemě se stalo osudným, že vyráběla stejné produkty jako už jiná její pobočka. TEVA se proto rozhodla Lachemu prodat. Jenže předtím ještě ukončila výrobu tablet a tu nejdůležitější část každého farmaceutického podniku - vývojové oddělení. „Veškeré konání vedlo k jediné věci, a to zavřít silného konkurenta, a toto je výsledek…,“ má jasno odborář Pavel Zakopal.

Konec gigantického podniku (zdroj: ČT24)

Pavel Košek, mluvčí Teva Pharmaceutical, uvedl: „Tohle ukončování výroby se dotkne zhruba 400 zaměstnanců, o kterých teď povedeme jednání, jakým způsobem budou odcházet ze společnosti.“ Teva slibuje, že zaměstnancům bude pomáhat při hledání nového zaměstnání. Jenže velká část zaměstnanců jsou špičkoví specialisté v oboru farmaceutiky, kteří budou v Jihomoravském kraji hledat uplatnění jen těžko. Skepsi potvrzuje i další zaměstnanec, který v Lachemě pracuje patnáct let, Pavel Lefner: „31. 12. - poslední den ve firmě, pak boj na úřadu práce a veškerá s tím spojená výběrová řízení… Někteří několik dní, někteří několik měsíců, někteří možná doživotně…“ 

„Je to mrhání potenciálem těchto lidí,“ uzavírá Pavel Zakopal. Vybavení a technologie Lachemy jsou už zčásti odvezené. Co se stane s areálem, v tom zatím TEVA jasno nemá.