Zvýšení pivní daně může zničit malé pivovary

Praha – Český svaz malých nezávislých pivovarů dnes znovu ostře kritizoval návrh na zvýšení spotřební daně o 50 haléřů z jednoho půllitru piva, se kterým počítá vládní úsporný balíček. Předseda svazu Jiří Fusek prohlásil, že návrh je pro malé pivovary likvidační, a může tak úplně zničit tradiční české pivovarnictví. Většina menších pivovarů podle něj nebude moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci.

Náklady na zvýšení spotřební daně proto ponesou samy a s tím se těžko vyrovnají. „Je to likvidační, protože 70 procent z nich nebude moci zdražit pivo, nikdo ho od nich nevezme, protože mají smlouvy do poloviny příštího roku uzavřené,“ řekl Fusek. Například pivovar, který ročně vyrobí 100 tisíc hektolitrů piva, bude muset státu za rok zaplatit o 10 milionů korun více na daních.

U hektolitru desetistupňového piva se podle Fuska spotřební daň zvýší ze 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další zdražování piva přinese plošné zvýšení DPH o jedno procento.

Český svaz malých nezávislých pivovarů už v pondělí v otevřeném dopise vyzval poslance a senátory, aby zvyšování spotřební daně u piva zabránili. České pivovarníky podpořili i jejich zahraniční kolegové. Asociace evropských malých a nezávislých pivovarů, jíž Fusek předsedá, varovala, že zvažované zvýšení daně by mohlo vést k monopolu v českém pivovarnickém průmyslu a zničení světoznámé rozmanitosti českých piv. Fusek upozornil na příklad Slovenska, kde podle něj zvýšení daně u piva vedlo k uzavření prakticky všech malých pivovarů.

Vydáno pod