Vadné kočárky: Dva karcinogenní a jeden vhodný ke skalpování

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrole dětských kočárků objevila tři výrobky nevyhovující normám. Musí být proto neprodleně staženy z trhu. Informovala o tom dnes mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková. Z hlediska zdravotní nezávadnosti nevyhověly kočárky Quinny Speed a Maxi-Cosi Mura. U obou výrobků ČOI objevila zvýšený obsah karcinogenních látek první kategorie v držadlech a rukojetích. Třetí kočárek, který neprošel testováním, je značky Colleto (model Austin 4). Ten je nebezpečný kvůli nedostatečně zaoblené hraně u hlavy dítěte. Inspekce doporučuje lidem, kteří tyto výrobky již zakoupili, aby je reklamovali u prodejce.

První vadný dětský kočárek je značky Quinny Speedi, Po No.5036024; 70301870, W3204AC900309 Colour Chilli, původem z Holandska. Na základě zkoušek provedených autorizovanou osobou bylo zjištěno, že byla překročena hranice obsahu primárních aromatických aminů (požadovaná Vyhláškou č.84/2001 Sb. na 0,05 mg/l) v obou držadlech – jak držadla určeného pro dítě (naměřeno 0,15 mg/l), tak rukojeti pro dospělou osobu (naměřeno 0,23 mg/l). Primární aromatické aminy jsou označovány jako karcinogeny kategorie I., tudíž jejich omezení při výrobě předmětů o péči o dítě je naprosto oprávněné.

Rukojeti mohly způsobit rakovinu

Dalším nevyhovujícím je model MAXI - COSI Mura, Golden OAK, art. dle fa 68102270, EAN 8712930025634. Překročení požadované hodnoty obsahu primárních aromatických aminů bylo zjištěno na obou rukojetích, jednak rukojeť určená pro dítě a jednak rukojeť určená pro dospělou osobu (stejný černý plast), naměřeno bylo 0,27 mg/l.

Dalším kočárkem, který zkouškou neprošel, byl značky COLLETO model AUSTIN 4. Byla zjištěna vada konstrukce. Na lůžku v oblasti hlavy dítěte se vyskytuje hrana s neodpovídajícím zaoblením. Hrana je sice zakrytá tenkým textilním povlakem, který se ale i při působení síly menší než 1N promáčkne. Výrobek tedy neodpovídá normě ČSN EN 1888 z hlediska bezpečnosti.

Echo na vadné výrobky přišlo z Německa

„S ohledem na prokázanou závadnost zmíněných výrobků v kontrolní akci zaměřené na dětské kočárky budeme pokračovat,“ řekla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Nynější kontrolní akce se podle Juhaňákové uskutečnila „na základě znepokojivých informací z testu Stiftung Warentest partnerské německé organizace Občanského sdružení spotřebitelů TEST“.