Nálada v české ekonomice je lepší než v srpnu, ale vzrostla jen mírně

Praha - Důvěra v tuzemskou ekonomiku letos v září mírně vzrostla. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 2,7 bodu. Za růstem stojí zvýšení důvěry spotřebitelů i podnikatelů. Ve srovnání se zářím 2008 je souhrnný ukazatel důvěry nižší o 17,5 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad. „I když je nálada v ekonomice lepší než v srpnu, stále je ještě hodně nízká,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Důvěra spotřebitelů se proti minulému měsíci zvýšila o 5,3 bodu, v meziročním srovnání je o 7,7 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i nepatrné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají další zvyšování nezaměstnanosti, se v září oproti minulému měsíci podstatně snížil. Zvýšil se podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Důvěra podnikatelů se v září oproti srpnu zvýšila o 2,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra nejvíce zvýšila v průmyslu, zatímco ve vybraných odvětvích služeb vzrostla mírně, v obchodě mírně klesla a snížila se ve stavebnictví. Ve srovnání s loňským zářím je důvěra podnikatelů nižší o 20 bodů.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti srpnu mírně zlepšilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky bylo rovněž lepší a mírně se zvýšily podle mínění podniků také zásoby. Pro příští tři měsíce jsou očekávání firem ohledně vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti příznivější než v srpnu. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v srpnu, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra v průmyslu v září meziměsíčně posedmé v řadě zvýšila, a to o čtyři body. Meziročně je však o 12 bodů nižší.

„Je to určitě dobrá zpráva, která naznačuje, že firmy pociťují a očekávají zlepšení poptávky po jejich výrobcích. Naznačuje to rovněž, že ten nejhorší pád zakázek už mají za sebou,“ poznamenal Dufek.

„Útlum výstavby bytů a komerčních nemovitostí stále pokračuje“

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v září oproti minulému měsíci zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky zůstává nízké i přes mírné meziměsíční zlepšení. V příštích třech měsících očekávají dotázané podniky ve srovnání se srpnem zpomalení vývoje stavební činnosti a počítají s poklesem počtu zaměstnanců. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,3 měsíce dopředu. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v srpnu. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně snížila o jeden bod a je o 35,5 bodu nižší než před rokem.

„Útlum výstavby bytů a komerčních nemovitostí stále pokračuje a obrat je zatím ještě daleko. A to už signalizuje i pesimismus stavebníků ohledně zakázek,“ uvedl Dufek.

V odvětvích obchodu a služeb se zvyšují očekávání

V odvětví obchodu se v září ve srovnání se srpnem zhoršilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou však vyšší než v srpnu. Zásoby se podle firem v září nezměnily a celkově se důvěra v obchodě v září oproti srpnu snížila o nepatrných 0,3 bodu. V meziročním srovnání je pak nižší o 20,3 bodu.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v září ve srovnání se srpnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v srpnu, pro období příštích šesti měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra ve vybraných službách oproti minulému měsíci zvýšila o mírných 0,3 bodu a je o 28 bodů nižší než před rokem.

Stavba
Zdroj: ČT24