Máme podporu sněmovny. Rozpočet předložíme 30. září, uvedl Fischer

Praha - Premiér Jan Fischer bere schválení vládního úsporného balíčku jako vyjádření podpory sněmovny a podstatné části politického spektra. Jeho kabinet předloží na základě balíčku do 30. září návrh státního rozpočtu a připraví program vlády až do řádných voleb na jaře příštího roku. Fischer uvedl, že balíček prošel velice tvrdým politickým projednáním a jeho schválením je otevřena cesta k racionálnímu státnímu rozpočtu na příští rok. „Na tom bude vláda pracovat tak, aby ho 30. září předložila sněmovně, a podle informací, které mám, někdy 20. října proběhne první čtení,“ informoval premiér.

Rozpočet se podle Fischera bude opírat o parametry, které byly vloženy do úsporného balíčku a které pomohou ČR vyvarovat se velmi vážných makroekonomických problémů.

„Parlamentní debatu a její výsledek nehodnotím tak, že má nějaké vítěze, nějaké poražené. Je to nepochybně kompromis,“ řekl Fischer. Dále podotkl, že je především spokojen, neboť se návrh vešel do koridoru 164 miliard a on přitom cítí širokou podporu parlamentního spektra. To se naplnilo s výjimkou jasné distance KSČM. „Vidím to především jako silný mandát k sestavení rozpočtu,“ dodal Fischer.

Vyjádření Jana Fischera a Eduarda Janoty po schválení balíčku (zdroj: ČT24)

Program se bude zabývat privatizacemi či důchodovou reformou

Kabinet dále připraví svůj program až do řádných voleb na jaře příštího roku. „Vláda si bude muset najít program v legislativní i nelegislativní oblasti, kterými prioritami se bude v období do řádných voleb zabývat. Takový program tady není a nemohl být, jsme v nové situaci a tento prostor je třeba vyplnit,“ vysvětlil Fischer a stručně vyjmenoval několik zásadních témat, například „různé privatizace“ či pokračování v práci na důchodové reformě. Program by měl být průsečíkem mezi požadavky parlamentních stran a představou jeho kabinetu.

„Pro další činnost vlády bude nesmírně důležité, abychom si vůbec nastavili mechanismus komunikace s politickými subjekty. My jsme nějaký měli, ale je třeba jej udělat systematickým, pravidelným, regulérním,“ zdůraznil Fischer.

Výsledek jednání je pro mne psychickou úlevou, řekl Janota

„Pro mne byl výsledek dnešního jednání psychickou úlevou,“ komentoval schválení vládního úsporného balíčku očividně spokojený ministr financí Eduard Janota, který návrh připravil. „Museli jsme být připraveni, že varianty skončí různě, takže teď budeme dávat během tří dnů dohromady bilance. Bude to dost hektické pro pracovníky ministerstva, ale já jsem si jist, že to zvládneme,“ řekl dále Janota.