Počet útoků na bankomaty narůstá v Evropě i v Česku

Praha/Brusel - Počet nejrůznějších útoků a krádeží souvisejících s využíváním bankomatů zaznamenal minulý rok v Evropě meziroční nárůst o 149 procent. Informuje o tom na svém webu Evropský úřad pro informační a síťovou bezpečnost (ENISA). Jako příčinu alarmujícího růstu vidí jednak rychlé zvyšování počtu bankomatů i stále sofistikovanější metody zlodějů. Mimořádně nebezpečný způsob, jak okrást majitele platebních karet, odhalili také pražští kriminalisté. V souvislosti s krádežemi při využívání bankomatů dochází ročně v Evropě ke ztrátám kolem 500 milionů eur, tedy asi 12 miliard korun.

Loni bylo v Evropě zaznamenáno podle ENISA více než 10 tisíc případů takzvaného skimmingu. To je krádež informací k platební kartě během transakce. Někdy je provádí nepoctivý zaměstnanec obchodníka, který zkopíruje kód a číslo platební karty. Jindy zase zloději umístí na bankomat minikameru či čtecí zařízení. Objevily se ale i případy celých falešných bankomatů. „Bankomaty jsou pro zločince velmi atraktivní, neboť obsahují bankovky, zatímco platební karty jim umožňují přístup k zákazníkovým bankovním účtům,“ řekl výkonný ředitel ENISA Andrea Pirotti.

Gang v Praze používá nový typ zařízení

Rozhovor s Karlem Kadlčákem a Michalem Ihnátem (zdroj: ČT24)

S nárůstem útoků na bankomaty se potýká také ČR. Pravděpodobně zahraniční gang montuje na bankomaty v Praze nový typ zařízení, které kopíruje platební karty a zároveň PIN. Zároveň přitom pachatel využívá přenos pomocí mobilního telefonu, informuje Michal Ihnát, vedoucí problematiky padělání Policie ČR. Gang tak dokáže pár minut po vsunutí karty a naťukání pinu vyrobit kopie karet a vybírat pak v jiných zemích, třeba v Bulharsku, Polsku či na Slovensku. Pachatelé se tedy primárně zaměřují na platební karty vydané zahraničními bankami.

„K případům v poslední době dochází výlučně v noci z pátku na sobotu, kdy pachatel pod rouškou noci odinstaluje antiskimmovací zařízení a nainstaluje zařízení svoje,“ uvedl Ihnát. Zloději už s pomocí zařízení zkopírovali nejméně desítky platebních karet a vybrali peníze klientům po celém světě. Čtečky se na bankomatech zahraničních bank v centru Prahy objevily od konce července už na šesti místech.

„Prozatím si vybírali výhradně bankomaty umístěné přímo u bank, ať už uvnitř, nebo venku, ty jsou totiž důvěryhodnější, protože jsou většinou sledovány kamerou,“ řekl Ihnát. Pachatelům údajně nevadí, že jsou filmováni, protože se pro čtečku nemusí vrátit.

Vždy si bankomat pečlivě prohlédnout

„Způsob obrany spočívá zhruba ve dvou možnostech,“ říká Karel Kadlčák, předseda bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty. Zaprvé ochrana bankomatu preventivně ze strany výrobce a provozovatele. Zadruhé obezřelost ze strany uživatele, což znamená vždy si pečlivě bankomat prohlédnout, zda na něm nebylo nic pozměněno. Na většině bankomatů jsou proto umístěny obrazovky, které ukazují, jak bankomat má vypadat.

Bankomat
Zdroj: ČT24