Fischer bude s odboráři řešit financování dopravy

Praha - Premiér Jan Fischer se dnes setká se zástupci dopravních odborů. Ty chtějí jednat hlavně o chybějícím zákonu o veřejné dopravě, který ministerstvo dopravy slibuje již několik let. Hrozí dokonce kvůli němu rozsáhlou stávkou ve veřejné dopravě. Kromě absence zákona o veřejné dopravě odboráři kritizují také chystané otevření trhu v osobní železniční dopravě nebo převádění některých činností v pražské městské hromadné dopravě na externí firmy. S předsedou vlády se odboráři sejdou napotřetí, předchozí dvě schůzky byly odloženy kvůli Fischerově pracovní zaneprázdněnosti.

Právě železnici a pražskou dopravu by stávka zasáhla zřejmě nejvíce. „Je potřebné, aby bylo jasně definováno, co co stojí, abychom nebyli závislí na politické vůli,“ uvedl Oldřich Schneider z Odborového svazu pracovníků dopravy.

Odboráři chtějí pro dopravu víc peněz, aby se méně propouštělo. „Zvyšování jízdného je jedním z prostředků a i to jsou samozřejmě návrhy, které městu předkládáme,“ řekl mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený. Podle dopisu, který dopravní odbory zaslaly premiérovi koncem srpna, hodlají k případné stávce vyzvat i ostatní odborové organizace. Pod výzvou je podepsáno devět organizací, některé další se však nepřidaly. Svůj podpis nepřipojili například zástupci největší železniční odborové organizace, kterou je Odborové sdružení železničářů.

Premiér projedná situaci v dopravě (zdroj: ČT24)