Vláda schválila rozpočet se schodkem 163 miliard

Praha - Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 162,7 miliardy korun, což představuje 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Počítá s tím návrh rozpočtu, který dnes schválila úřednická vláda. Celkové příjmy rozpočtu by měly dosáhnout 1022,2 miliardy korun, výdaje 1184,9 miliardy. Rozpočet vychází z úsporného balíčku, který v pátek schválila Poslanecká sněmovna. Fischerův kabinet ho musí dle zákona poslancům předložit do 30. září, tj. do zítřejšího dne.

Více peněz státní kase přinese díky schváleným legislativním změnám především zvýšení daní, a to jak obou sazeb DPH, tak i daně z nemovitosti či spotřební daně na cigarety a pohonné hmoty. Balíček zavádí také škrty ve výdajích, méně peněz bude vyhrazeno pro státní zaměstnance. Snižování platů by se dotklo i učitelů, což se nelíbí jejich odborům. Premiér Jan Fischer proto bude se zástupci pedagogů i s dalšími představiteli veřejné správy jednat.

Návrh počítá také se zmrazením důchodů. Úřednický kabinet tak nakonec nevyslyšel poslaneckou výzvu, která k valorizaci důchodů nabádala. Odsouhlasené změny ale Fischerův kabinet do rozpočtu zapracoval, měnil jen málo. Přidal miliardu Exportní garanční a pojišťovací společnosti, 1,4 miliardy vyčlenil na slevy na děti.

Jan Fischer, předseda vlády:

„Vláda zůstává na tom, že nebude valorizovat důchody na příští rok, a zůstává na snižování mezd ve státním sektoru o čtyři procenta, nicméně způsoby realizace pro jednotlivé rezorty budou ještě předmětem velmi pečlivé debaty na několika úrovních.“


Oživení nepřijde

Šetření státu sice pomůže srazit deficit z hrozících 230 miliard, pravděpodobně ale zároveň zpomalí oživení ekonomiky. Český HDP se tak nejspíš bude i v příštím roce propadat, a to ještě výrazněji, než kabinet avizoval při schvalování úspor. „Ekonomický propad v příštím roce odhadujeme spíš než na 0,3 na 0,5 procenta,“ řekl na tiskové konferenci ministr financí Eduard Janota.

Za rozumný kompromis považuje vládní návrh rozpočtu ekonom Raiffeisenbank a exministr financí Pavel Mertlík: „Na rozdíl třeba od Klausových balíčků 90. let zůstala v podstatě netknutá oblast veřejných investic, škrty se soustřeďují do oblasti mezd ve veřejném sektoru a běžné spotřeby vlády.“ To podle Mertlíka zpomalí růst HDP o půl procentního bodu na kladných 0,8 procenta.

I pro příští vlády bude sestavování rozpočtu tvrdým oříškem. V roce 2011 totiž může podle Janoty schodek vyrůst na 5,6 procenta. „Ten krok pro rok 2010 byl pouze pro rok 2010. Budeme muset hledat koncepční řešení, a to na obou stranách bilance,“ řekl ministr. Měnit by se podle něj měla hlavně jednotná sazba daně z příjmu u fyzických osob.

Vydáno pod