Nové možnosti bankomatů

Praha - Pryč jsou doby, kdy bankomaty sloužily jen pro výběr hotovosti. Prostřednictvím bankomatů můžeme platit faktury, složenky či dobíjet kredit. Banky se snaží vyjít svým klientům vstříc, a tak se můžeme setkat například s mobilními bankomaty či bankomaty pro zrakově postižené. Horkou novinkou příštího roku budou transakční bankomaty. V USA například při obsluze některých bankomatů nemusíte vylézat z auta. Ve Velké Británii si můžete u speciálních bankomatů navolit i slangový jazyk.

V létě se mohli lidé setkat s novinkou, tzv. mobilními bankomaty. Nabízí stejné služby jako klasický fixní bankomat, ale přijede přímo za klienty. Letos výhody mobilních bankomatů mohli ocenit například návštěvníci ostravského hudebního festivalu, kde byly tyto speciální bankomaty umístěny. Velkou výhodou je, že bankomaty je možné snadno dopravit na požadované místo.

Další novinkou jsou pak mluvící bankomaty, které slouží zrakově postiženým. Klienti si na pobočce vyzvednou sluchátka a bankomat už je pak přesně navede. Nyní je takových bankomatů v České republice 52 a jak říká ředitel Kartového centra České spořitelny Miloslav Křečan, zájem je velký. „My jsme na začátku vážně uvažovali o tom, jak bezpečné či nebezpečné bankomaty budou. Když jsme o tom mluvili s lidmi, kteří je používají, tak všichni oceňují to, že jim dávají určitou volnost, nejsou závislí. Raději podstoupí určité drobné bezpečností riziko za tuto cenu,“ vysvětluje hlavní přínos Křečan.

Rozhovor s Milanem Křečanem (zdroj: ČT24)

V zahraničí se můžeme setkat s celou řadou dalších vymožeností. Některé bankomaty mohou s klienty komunikovat i pomocí slangů. Základní nabídka pěti jazyků je obohacena o speciální slangové obraty. Zatím je to pouze experiment, nainstalovaný pouze u pěti bankomatů v Londýně. V USA není žádnou novinkou bankomat, při jehož obsluze nemusíte vůbec vylézat z auta, stačí pouze stáhnout okénko auta. „My jsme kdysi také takový bankomat testovali, ale bez většího úspěchu“, dodává Křečan. Zároveň ale upozorňuje na žhavou novinku příštího roku - transakční bankomaty. Bankomat, který nevydává peníze, ale dokáže přečíst či skenovat bankovní příkaz, který následně pošle do systému.

Vydáno pod