Spotřebitelské ceny v eurozóně opět klesaly

Brusel - Spotřebitelské ceny v eurozóně v září stejně jako v předchozích měsících letošního roku klesaly. Meziroční míra inflace v září zpomalila na minus 0,3 ze srpnových minus 0,2 procenta. Novináře o tom dnes v předběžném odhadu informoval Eurostat. Jde přitom již o čtvrtý propad spotřebitelských cen v eurozóně v řadě. Výsledek je mírně horší, než očekávali ekonomové. Ti předpovídali, že meziroční míra inflace zůstane v září stejná jako v srpnu.

Spotřebitelské ceny v eurozóně sice klesají, ale pokles už není tak výrazný, protože ještě v červenci meziroční tempo inflace v zemích, které platí eurem, klesalo o 0,7 procenta. Pomalejší pokles cen a poté i případný růst mohou být dalším náznakem hospodářského oživení v unii. S tím, jak ekonomika v uplynulých měsících prudce klesala, snižovaly se rychle i spotřebitelské ceny. 

„Zářijový propad spotřebitelských cen lze připsat dočasnému vlivu poklesu cen energií. Ale stále přetrvává riziko, že by celý region v budoucnosti mohl utrpět škody, pokud by období deflace trvalo déle,“ řekl agentuře Reuters Ben May z Capital Economics.

Na podzim přijde oživení

Podle odhadů Evropské komise má ovšem ekonomika celé EU i eurozóny ve 3. a 4. čtvrtletí zvolna začít oživovat. Za celý letošního rok by inflace v eurozóně měla činit 0,4 procenta, ale ceny by měly růst až v posledních třech měsících roku. V celé evropské sedmadvacítce má inflace činit 0,9 procenta.

I podle Martina van Vlieta z banky ING je pravděpodobné, že spotřebitelské ceny začnou v listopadu letošního roku opět stoupat a růst bude pokračovat i v roce příštím s tím, jak se ve statistikách přestane projevovat propad cen energií. „Inflace však zůstane utlumená,“ dodal.

Vydáno pod