Francouzské banky opouští daňové ráje

Paříž - Francouzské banky zavřou do března 2010 všechny své pobočky a dceřinné firmy v zemích považovaných za daňové ráje. Uvedl to dnes úřad prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten dnes na toto téma jednal s ministryní financí Cristinou Lagardeovou, viceprezidentem Francouzské bankovní federace Françoisem Pérolem a zástupci bank.

„Je to rozhodnutí, které přijaly všechny francouzské banky,“ uvedl François Pérol po setkání. Přední francouzské banky BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE a Crédit Mutuel mají ve srovnání s americkými bankami relativně nízké napojení na oblasti považované za daňové ráje. BNP Paribas již na počátku tohoto týdne uvedla, že uzavře své pobočky v daňových rájích. Její rozhodnutí se týká poboček v Panamě a na Bahamách.

Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v dubnu zveřejnila „šedou listinu“ jurisdikcí, které nesplňují mezinárodně dohodnuté daňové standardy. Na seznamu byly převážně oblasti z Karibiku a Atlantiku, ale i některé evropské země. Velká část z evropských států ale už byla ze seznamu vyřazena, nebo tak bude učiněno v nejbližší době.