Brazílie a Rusko nakoupí dluhopisy MMF za desítky miliard dolarů

Istanbul - Brazílie je připravena koupit od Mezinárodního měnového fondu dluhopisy v objemu deseti miliard dolarů, tedy zhruba 175 miliard Kč. Denominovány budou v takzvaných zvláštních právech čerpání (SDR, to znamená Special Drawing Rights), což je zúčtovací jednotka MMF. K nákupu se chystá i Rusko, a to prý bez ohledu na to, zda se fond reformuje či nikoli. Ministr financí Brazílie Guido Mantega řekl, že oznámení potvrzuje rozhodnutí, které jeho země učinila letos na jaře na schůzce předních vyspělých a rozvojových zemí G20. Brazílie tam uvedla, že měnovému fondu poskytne další peníze, aby fond mohl lépe plnit svou roli a pomoci dalším zemím, které jsou ohroženy krizí.

Nákup dluhopisů MMF v objemu deseti miliard dolarů dříve slíbilo i Rusko a na svém závazku prý trvá. Viceguvernér ruské centrální banky Alexej Uljukajev na výročním zasedání MMF a Světové banky v Istanbulu dnes řekl, že nákup není podmíněn reformou MMF.

Uvnitř měnového fondu se nyní vede spor o to, jak velký vliv na činnost MMF by měly bohaté země přenechat zemím chudším. Ty zastupuje především skupina označovaná jako BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Skupina BRIC chce dosáhnout toho, aby vliv zemí z kategorie rozvíjejících se trhů na rozhodování uvnitř fondu činil 50 procent. Vyspělé země sice uznávají, že mladým tržním ekonomikám, které silně rostou, je třeba přiznat větší vliv, změna by ale podle nich neměla být příliš velká.

BRIC slíbila, že do pokladny MMF přidá 80 miliard dolarů

Země BRIC už dříve naznačily, že jejich příslib posílit rezervy MMF během globální ekonomické krize je pevně spjat s reformou instituce. Existenci takové podmínky však Uljukajev za Rusko popřel. „Na tom to určitě nezávisí. Těch deset miliard dolarů je náš pevný závazek, bez ohledu na to, zda se změní kvóty,“ uvedl zdroj Reuters.

Skupina BRIC už dříve slíbila, že do pokladny měnového fondu přispěje částkou kolem 80 miliard dolarů, tedy zhruba 1,4 bilionu Kč. Rusko by podle Uljukajeva mohlo svůj závazek splnit do konce roku.

MMF v letošním roce rozpůjčoval zemím po celém světě více než 50 miliard dolarů, to je přes 875 miliard Kč, aby jim pomohl zvládat následky finanční a hospodářské krize. Akcionáři letos na jaře fondu poskytli asi 500 miliard dolarů, tedy zhruba 8,75 bilionu Kč, zástupci fondu ale tvrdí, že MMF potřebuje peněz ještě víc, aby zajistil oživení globální ekonomiky a zabránil dalším krizím. Ve hře je stále ještě celkové zvýšení kvót, což by znamenalo, že pokladna měnového fondu získá další peníze od všech akcionářů, což jsou jednotlivé členské země. Celkem je jich 184, včetně České republiky.

Summit zemí BRIC
Zdroj: ČT24