EU tlačí na Lotyšsko, aby snížilo rozpočtový deficit

Riga/Londýn - Lotyšsko musí dostát svému slibu a v rozpočtu na příští rok najít úspory v objemu 500 milionů latů (asi 18 miliard Kč), aby snížilo deficit na přijatelnější úroveň. Řekl to dnes komisař EU pro měnové a finanční záležitosti Joaquín Almunia. Cena pojištění proti státnímu úpadku Lotyšska na trhu mezitím prudce vzrostla. Unie ale není jediná, kdo na Rigu vyvíjí tlak. V posledních dnech se ozývá například i Švédsko, které loni spolu s EU a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) Lotyšsku poskytlo nouzový úvěr 7,5 miliardy eur (asi 191,6 miliardy Kč).

Lotyšská vláda podle Almunia slíbila rozpočtová opatření v objemu 500 milionů latů, aby zajistila, že deficit v příštím roce nepřesáhne 8,5 procenta hrubého domácího produktu. „Komise očekává, že lotyšská vláda parlamentu předloží takový rozpočet, který bude v souladu s těmito závazky,“ podotkl Almunia ve zprávě, která byla zveřejněna v Rize.

Trh se obává, že Riga bude nucena sáhnout k devalvaci měny

Splnění daných slibů je podle komisaře důležité, pokud se má obnovit důvěra v Lotyšsko. Cílem je, aby pak země byla schopna financovat se sama a nespoléhala na pomoc ze zahraničí. Nicméně rozpočtových opatření podle komise nelze dosáhnout pouhým seškrtáním výdajů.

Lotyšsko tvrdě doplácí na dopady finanční krize a jeho ekonomika prudce klesá. Na trhu se tak citelně zvýšila cena zajištění proti státnímu úpadku Lotyšska. Další skokové zvýšení tohoto zajištění přišlo dnes, neboť trh se obává, že Riga bude nucena sáhnout k devalvaci měny.

Cena pětiletých swapů, která určuje výši pojištění, se podle organizace CMA DataVision dnes vyšplhala na 470,7 bazických bodů a byla o celých 15 bodů výše než v pondělí. V praxi to znamená, že pokud si někdo koupí dluhopisy lotyšské vlády za deset milionů eur a bude se chtít pojistit proti riziku státního bankrotu, pojištění jej přijde na 470 700 eur ročně.

Riga
Zdroj: ČT24/Martin Šesták
Vydáno pod