Mongolsko rozdá občanům akcie uhelné firmy

Ulánbátar – Mongolská vláda plánuje lidem rozdat akcie uhelné firmy. Chce jim tak přilepšit a pomoci v drobném podnikání. Nicméně polovina Mongolů jsou jen obyčejní pastevci, kterým chybí z oblasti ekonomie základní znalosti. Státní podnik, který vlastní jedno z největších světových ložisek uhlí, vydá akcie do červnových parlamentních voleb v příštím roce.

Podle vládních plánů by měl každý Mongol obdržet cenné papíry v hodnotě zhruba tří set dolarů. To je asi pětkrát víc, než jaký je hrubý domácí produkt na hlavu. Největší překážkou je nicméně neznalost obyvatel, protože téměř polovina z nich jsou obyčejní pastevci. „Většina lidí v Mongolsku netuší, co jsou akcie. Je to pro ně něco naprosto nového. Nevědí, co od vlády vlastně dostávají, takže náš hlavní úkol je seznámit je s cennými papíry tak, aby se dokázali sami rozhodovat, jak s nimi naloží,“ uvedl prezident mongolské burzy Bill Gorman.

Bajandalaj Lhaasuren, pastevec:

„Vím, že každý z nás dostane 576 akcií nebo tak nějak. Přečetl jsem si to v novinách. No proč ne, ale netuším, jakým způsobem budu dostávat dividendy.“

Uhelné ložisko Tavan Tolgoj v jižním Mongolsku patří mezi desítku největších na světě. Zásoby koksovatelného černého uhlí se odhadují na více než 6 miliard tun. Rozvoj zažívá především v posledních letech díky Číně, která zvyšuje poptávku po uhlí. „Lidé by měli mít právo podílet se na ziscích uhelného průmyslu, takže jsme se usnesli, že to umožníme. Rozdělíme cenné papíry tak, aby z nich měl každý prospěch,“ míní mongolský předseda vlády Sükhbaataryn Batbold.

Mongolsko rozdá občanům akcie uhelné firmy (zdroj: ČT24)

Státní společnost Erdenes Tavan Tolgoj, většinový vlastník ložiska, vydá akcie až za 15 miliard dolarů. Obyvatelům je určeno 10 procent z nich. Dalších deset získají mongolské společnosti a 30 procent akcií zamíří na domácí a zahraniční burzy.