Kvůli vysokému schodku hrozí Česku pokuta

Brusel – Evropská komise dnes zahájila s Českem řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Rozpočtový deficit letos totiž překročí stanovenou hranici tří procent hrubého domácího produktu. Pokud Češi veřejné finance nenapraví, hrozí jim pokuta. Ministerstvo financí na to reagovalo s tím, že řízení není nic překvapivého. Původně plánovaný deficit 3,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) se možná propadne až na 5,5 procenta HDP. Brusel zahájil šetření také se Slovenskem a dalšími sedmi členskými státy.

České ministerstvo financí sice původně plánovalo, že schodek rozpočtu letos dosáhne 3,9 procenta HDP, v současné době už ale počítá s 5,5 procenta.

Pro příští rok parlament schválil úsporný balíček z dílny ministra financí Eduarda Janoty. Ten by měl pomoci srazit schodek rozpočtu v roce 2010 z hrozících 230 miliard na zhruba 163, tedy asi 5,3 procenta HDP. „Je však jisté, že ČR bude muset přikročit k dalším úsporným opatřením, která již avizoval ministr financí, aby byla hranice deficitu tři procenta HDP v dohledné budoucnosti dosažitelná,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Problémy se schodkem má většina zemí

Kvůli vysokým deficitům dnes Brusel vedle České republiky odstartoval také vyšetřování Slovenska a dalších sedmi členských států. Dohromady se tak v takzvané proceduře pro nadměrný schodek rozpočtu nachází 20 zemí unie.

Za celoevropským zhoršením veřejných financí stojí především současná hospodářská recese. Právě propad ekonomiky je příčinou horšího hospodaření také v Česku, přesto ale vláda bude muset v příštích letech rozpočtový schodek dostat pod tři procenta HDP.

Jan Bureš, ekonom:

„Problém s nadměrným deficitem České republiky jsem očekával a zahájení procedury Evropské komise není žádným velkým překvapením. Je to především kvůli prudkému výpadku příjmů veřejných rozpočtů v důsledku hospodářské krize.“

Eurokomisař pro hospodářství a měnové otázky Joaquín Almunia uvedl, že Evropská komise ještě počká s určením konkrétních termínů, do nichž budou muset státy napravit své hospodaření. Stane se tak až poté, co se členské státy vrátí k hospodářskému růstu a přestanou „pumpovat“ značné částky do chřadnoucí ekonomiky. „Musíme hospodářství nadále podporovat, dokud se nevrátí k udržitelnému hospodářskému růstu,“ dodal Almunia.

Analytik institutu Europeum Lukáš Pachta upozorňuje, že Evropská komise v historii dosud žádný stát za deficitní hospodaření nepokutovala. Zahájení řízení kvůli nadměrným schodkům však podle něj přesto není pouhou formalitou. Má vyslat jasný signál, aby členské státy dlouhodobě dodržovaly Pakt stability a snažily se schodky veřejných rozpočtů udržet pod třemi procenty HDP.

Právě s dlouhodobou rovnováhou by však Česko mohlo mít problém. „Vysoké mandatorní výdaje a špatný hospodářský růst, to není dobrá situace pro Českou republiku. Myslím si, že Evropská komise dospěje k závěru, že současný český deficit má dlouhodobý charakter,“ dodal Pachta.