Starobylé tradice či nový vynález – klíč do finále Živnostníka roku

Praha - Čtvrtý ročník soutěží Firma roku a Živnostník roku, do kterého se přihlásilo přes 3600 podnikatelů, pomalu spěje do finále. V tom mezi sebou změří síly 78 společností a jednotlivců, kteří v jednotlivých krajích obsadili první tři místa. Výsledky klání, o kterých svými hlasy rozhodne veřejnost, budou známé v polovině listopadu.

Soutěž Živnostník roku má za cíl propagovat poctivou řemeslnou práci bez ohledu na obrat či počet zaměstnanců. Většině finalistů přinesl úspěch v klání například nový vynález či fakt, že ve svém podnikání navázali na starobylé tradice.

„Je tady spousta takových malých živnostníků, kteří se snaží obnovit ta zastaralá nebo vlastně vymírající řemesla,“ uvedla členka poroty soutěže Eva Svobodová. Jedním z finalistů klání - Živnostník roku Středočeského kraje – je kramář. Vavříny ale nemusí přinést jen neobvyklá řemesla, vstupenkou na první místa soutěže může být také kvalitní péče o zaměstnance nebo neobvyklý podnikatelský příběh.

Soutěže Firma roku a Živnostník roku spějí do finále (zdroj: ČT24)

Do hodnocení firem na rozdíl od živnostníků vstupují mimo jiné hospodářské výsledky za uplynulé dva roky. Na konečném výsledu se podílí z poloviny. Druhá polovina hodnocení záleží už jen a jen na rozhodnutí poroty.

Soutěže Firma roku i Živnostník roku si již za svou poměrně krátkou historii vydobyly značnou prestiž. Podle většiny účastníků je proto hlavním důvodem, proč vyplnili přihlášku, snaha zviditelnit svou společnost.

Na vítěze soutěže obvykle čeká slibná budoucnost

„V prvním ročníku zvítězila firma Linet, která je dnes známá prakticky po celém světě. Stejně tak Linda Vavříková, která byla Živnostnicí roku 2006, v podstatě ze živnostnice, kdy měla firmu se svým přítelem, dnes má společnost s ručením omezeným a zvýšila obrat téměř stokrát. Je velmi úspěšnou podnikatelkou, její firmu Allegria už asi dneska všichni znáte,“ potvrdila organizátorka soutěže Soňa Kotrbová.

Vydáno pod