Investice do komerčních nemovitostí v Česku klesly o 88 procent

Praha – Investice do komerčních nemovitostí, tedy kancelářských budov, obchodních center, skladů a hotelů, se podle mezinárodní poradenské společnosti CB Richard Ellis v Česku za letošní tři čtvrtletí propadly meziročně o 88 procent na 125 milionů eur (kolem 3,2 miliardy korun). V letošním roce se prodávaly hlavně menší nemovitosti, a to především privátním investorům.

Největší dosavadní tuzemskou transakcí je únorový prodej kancelářské budovy Jungmannova Plaza v centru Prahy. Rakouská firma Immoeast ji prodala za 40 milionů eur německému fondu Deka Immobilien. Podle investičního konzultanta King Sturge Zdeňka Špačka přitom jen ve třetím čtvrtletí loňského roku nakoupil jeden z německých fondů v ČR nemovitosti za 300 milionů eur.  

„Sledujeme stále více známek uvolnění na dluhových trzích a chuť investovat větší částky. Dokládají to první letošní transakce převyšující jednu miliardu eur ve Španělsku a ve Velké Británii,“ uvedl realitní odborník Magali Marton z DTZ. Velké transakce jsou ale přesto stále výjimkou. Banky navíc podmínky pro poskytnutí úvěru neustále zpřísňují.   

Rozhovor se Zdeňkem Špačkem (zdroj: ČT24)

Objem investic zůstává chabý i v Evropě

Podle čísel mezinárodní konzultantské firmy DTZ se v celé Evropě uskutečnily ve třetím čtvrtletí transakce v hodnotě 13,8 miliardy eur (asi 352 miliard korun). Ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím to je nárůst o třetinu. Přesto ale objem realitních obchodů zůstává podle DTZ stále hluboko pod kvartálním průměrem, který od roku 2000 činí 30 miliard eur.

V předchozích čtvrtletích ceny nemovitostí klesaly, nyní to podle Špačka vypadá, že se konečně ustálily. Propad investic vidí především v poklesu institucionálních obchodů: „Penzijní fondy, banky nebo jiné investiční fondy snížily svůj zájem o Českou republiku.“

Jungmannova Plaza
Zdroj: ČT24/www.estav.cz