Podle Medveděva se letos ruská ekonomika propadne o 7,5 procenta

Moskva - Ruská ekonomika se v letošním roce propadne zhruba o 7,5 procenta. Uvedl to ruský prezident Dmitrij Medveděv. Hlavními překážkami na cestě z hospodářské recese jsou prý vysoká nezaměstnanost a závislost na příjmech energetického sektoru. V prvním čtvrtletí se ruský hrubý domácí produkt meziročně snížil o 9,8 procenta a v druhém čtvrtletí o 10,9 procenta.

Medveděv připustil, že hospodářský pokles je velmi vážný a že vláda byla překvapena, jak těžce bylo Rusko světovou hospodářskou a finanční krizí zasaženo. Upozornil však, že bez vládních opatření na podporu ekonomiky mohl být hospodářský propad ještě prudší.

„Skutečné poškození naší ekonomiky bylo mnohem větší, než kdokoliv předvídal. Nezaměstnanost je největší problém, který musíme překonat,“ dodal prezident. Míra nezaměstnanosti v Rusku v srpnu klesla na osmiměsíční minimum 8,1 procenta poté, co se v březnu vyšplhala až na devítileté maximum 10,2 procenta. Na oslavy je ale podle prezidenta ještě příliš brzo. 

„Budeme podporovat hospodářský růst a poskytneme výrobním podnikům příležitost k rozvoji, ale nejdůležitější je udržet pod kontrolou nezaměstnanost,“ uvedl Medveděv. „To je jasná výzva pro prezidenta, kabinet a další vládní úřady,“ dodal.

Prezident rovněž upozornil, že sociální výdaje budou v dlouhém období pokračovat v růstu bez ohledu na sílu hospodářského oživení. „Krize přicházejí a odcházejí. Náš rozpočet musí být nadále sociálně orientovaný,“ řekl Medveděv. „Nejsme velmi bohatá země. Stále máme mnoho problémů a máme nepřijatelně vysokou úroveň chudoby,“ dodal.

Vydáno pod