Skanska uzavřela kontrakt na výstavbu části R48

Stockholm - Švédská stavební společnost Skanska uzavřela s Ředitelstvím silnic a dálnic kontrakt za 1,4 miliardy korun na výstavbu sedmikilometrového úseku severomoravské rychlostní silnice R48. Jedná se o úsek mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem. V konsorciu, které bude stavbu realizovat, má Skanska jednapadesát procent. Celkový kontrakt má hodnotu necelých třech miliard korun. Dnes to sdělila švédská firma na své webové stránce.

Projekt je financován Státním fondem dopravní infrastruktury a měl by dostat i podporu z Evropské unie. Jde o čtyřproudou silnici s tunelem o délce 160 metrů, protihlukovými stěnami a patnácti mosty, sdělila Skanska. Práce na výstavbě úseku začnou na konci tohoto roku. S dokončením se počítá začátkem roku 2013.

Rychlostní komunikace R48 se před dvěma roky prodloužila o osm kilometrů stavbou úseku Tošanovice-Žukov, což byl poslední úsek mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. Nyní se musí postavit úsek z Bělotína u Hranic na Moravě do Frýdku-Místku a část z Rychaltic je nejvýchodnějším dílem toho úseku.

Skanska je jedničkou na českém stavebním trhu. V roce 2008 firma v Česku a na Slovensku dosáhla provozního zisku 1,4 miliardy korun, což představovalo meziroční snížení o osmnáct procent. Tržby skupiny se naopak zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun. Společnost má v České republice a na Slovensku asi 6800 zaměstnanců.