Čínský komunismus vyprodukoval 130 dolarových miliardářů

Peking – Čínští boháči navzdory ekonomické krizi stále bohatnou. Podle zprávy Hurun Report sestavené výzkumným týmem Ruperta Hoogewerfa žije v zemi, kde je stále u moci formálně komunistický režim, 130 lidí, jejichž majetek v souhrnu převyšuje jednu miliardu amerických dolarů. Po Spojených státech se tak Čína pyšní druhým nejvyšším počtem dolarových miliardářů.

Za poslední rok v žebříčku nejbohatších přibylo hned 29 čínských jmen. Nejvíce miliardářů, celkem 359, má dnes americký pas, v Rusku pak žije 32 a v Indii 24 dolarových miliardářů.

Hurun Report vychází od roku 1999 a zahrnuje seznam 1000 čínských podnikatelů, jejichž majetek činí nejméně jednu miliardu jüanů (2,6 miliardy korun). Hoogewerf upozornil, že bohatí Číňané stále více bohatnou a průměrná hodnota majetku lidí na seznamu stoupla o téměř třetinu na 571 milionů dolarů (deset miliard korun).

Číňané si ukrajují stále více bohatství

Zatímco na západě se kvůli krizi hodnota majetku bohatých lidí prudce snížila, Číně se podařilo zvrátit tento trend a počet bohatých zde roste. „Hlavním pohonem růstu byla urbanizace. Musí se postavit města a to vyžaduje stavební projektanty, výrobu železa a oceli. Nejnovější věcí jsou auta,“ řekl Reuters Hoogewerf.

První místo na žebříčku nejbohatších lidí obsadil Wang Čchuan-fu, šéf výrobce elektrických vozů a baterií BYD. Ve firmě vlastní podíl také americký miliardář Warren Buffett. Hodnota Wangova majetku se odhaduje na 5,1 miliardy dolarů. Wang se stal také největším skokanem, loni mu patřila 102. příčka.

Druhé místo patří majiteli firmy na recyklaci papíru Nine Dragons Paper, kterým je Čang Jin. Třetí příčku obsadil Sü Žung-mao, majitel firmy Shimao Property Holdings. Zakladatel společnosti GOME Electrical Appliances Holding Chuang Kuang-jü, který loni skončil na prvním místě, se letos propadl na 17. příčku. V současnosti ho vyšetřují úřady kvůli finančním nesrovnalostem.

Hoogewerf se domnívá, že aktuální počet dolarových miliardářů je ještě mnohem vyšší. O majetku mnoha lidí není totiž příliš známo. Patří mezi ně například Liou Čchuan-č', šéf výrobce počítačů Lenovo, či Čchen Feng, zakladatel Hainan Airline.

Vládnoucí komunistická strana kdysi v Číně bránila soukromému podnikání, nyní ho naopak podporuje. Třetina čínských miliardářů je podle odhadů členy komunistické strany.