Piloti ČSA si sníží mzdy, ovšem jen když aerolinky zůstanou státní

Praha - Na snížení mezd přistoupí piloti Českých aerolinií pouze v případě, že firma nebude privatizována, jak dnes sdělil šéf odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar. Piloti zaslali na ministerstva financí a dopravy dopis, kde vyjadřují ochotu jednat o snížení mezd o 30 procent. Toto číslo dnes Gaspar nechtěl potvrdit, uvedl pouze, že snížení platů je alternativou k privatizaci.

Piloti mají i další podmínky, jednou z nejzásadnějších je, že příslušný dodatek ke kolektivní smlouvě o snížení platů nebude podepisovat za ČSA prezident firmy Radomír Lašák. Znamená to, že platy se budou snižovat pouze tehdy, když dozorčí rada vymění vedení firmy.

„Neprivatizují odbory, ale stát,“ reagoval po jednání dnešní dozorčí rady ministr financí Eduard Janota. Na druhou stranu ale označil snížení mezd za alfu a omegu záchrany společnosti. „Bez tohoto kroku by firmě hrozily velmi vážné problémy,“ sdělil Janota na dotaz k případnému bankrotu. Janota chce mít dohodu s odbory na stole ještě do konce října, předtím než bude vláda o prodeji Českých aerolinií rozhodovat. Janota si podle svých slov dovede představit nějakou formu spolupráce mezi pražským letištěm a aeroliniemi. Na radě se naopak nemluvilo o případném předání částí akcií zaměstnancům, což má být také jedna z podmínek pilotů.

Snížení platů začal nejdříve naplno prosazovat Lašák

S návrhem na snížení platů pilotů přišel jako první Lašák koncem srpna. Výměnou nabídl svoji rezignaci na post prezidenta ČSA. Úspory na mzdách mají ztrátovým aerolinkám spolu se sérií dalších opatření pomoci vyrovnat hlubokou ztrátu, a de facto tak umožnit jejich přežití.

Rada začala jednat v 10:00 za účasti ministrů financí a dopravy Eduarda Janoty a Gustáva Slamečky a skončila zhruba v 15:00. Jak uvedl Janota, který dorazil s nezvykle silnou ochrankou, kontrolní orgán porovnával dva záchranné plány: prezidenta Radomíra Lašáka a šéfa rady Václava Nováka. Co se týče letošního roku, plány se prý příliš neliší, na příští rok však podle Janoty oba vrcholní představitelé firmy kalkulují s jinými čísly a musejí je dát v příštích dnech do souladu.

šéf odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar

„Případná dohoda, která je o personálních úsporách ČSA, je alternativou k privatizaci, protože v případě, že by ČSA byly privatizovány, bychom museli jednat s novým vlastníkem. V tuto chvíli je to o úsporách ze strany zaměstnanců a samozřejmě i spoluúčasti ze strany státu na záchraně společnosti.“

Nový předseda rady Václav Novák jde ve svých návrzích ještě dál. Platy pilotů by snížil o 45 procent a zrušit chce veškeré benefity. Platy letušek mají klesnout o čtvrtinu a mzdy ostatních zaměstnanců o 15 procent.

Snížení mezd ještě musí schválit valná hromada CZALPA

„Jsme si vědomi toho, že k nějakému snížení dojít musí,“ řekl Filip Gaspar. Snížení mezd musí schválit valná hromada CZALPA, která je naplánovaná na čtvrtek.

Průměrný plat pilotů ČSA přesahuje 200 tisíc korun. V poslední době však piloti z problémových Českých aerolinií začali hromadně odcházet. Využívají tak možnosti odejít dohodou za odstupné ve výši dvanácti měsíčních platů. Mluvčí společnosti Hana Hejsková minulý týden uvedla, že ČSA opustily zhruba tři desítky z celkových 530 pilotů.