Juncker: Z eurozóny se vylučovat nebude, mělo by se naopak přijímat

Štrasburk/Brusel - Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker se dnes při vystoupení před europoslanci postavil proti tomu, že by jedna či více zemí měly odejít z eurozóny. Problémy by to podle něj nevyřešilo. Evropská unie podle Junckera také nebude kompletní, dokud k euru nepřistoupí i ostatní země Evropské unie, které společnou měnu zatím nemají.

O odchodu z eurozóny se v poslední době spekulovalo v souvislosti se zadluženým Řeckem. „Podle mě by to žádný problém nevyřešilo, naopak by to problémy zhoršilo,“ řekl v reakci na dotaz, zda by podle něj měla jedna či více zemí eurozónu opustit. Je podle něj v zájmu silnějších i slabších členů eurozóny, aby tento blok zůstal ucelený.

Unijní smlouvy zatím neumožňují některému ze členů z eurozóny dobrovolně odejít, ani nedává možnost ostatním, aby ho vyloučili, kdyby neplnil stanovená pravidla. Zástupci některých zemí ale v souvislosti s problémy zadluženého Řecka zmínili, že je potřeba takovouto možnost do unijního práva zakomponovat.

(Nejen) řecké nesnáze (zdroj: ČT24)

Juncker před europoslanci také podotkl, že Evropa na krizi nereagovala takovým tempem, jakým měla. Vysvětlil to mimo jiné tím, že je třeba sladit názory 27 různých zemí s mnoha nejrůznějšími pohledy i politickými stranami. „To není snadný úkol,“ dodal Juncker, který je současně lucemburským premiérem.

Prohlásil také, že summity eurozóny by měl vést unijní prezident Herman Van Rompuy, jak před časem navrhli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Eurozóna podle Junckera potřebuje řadu dalších reforem.