Nejnovější Boeing startuje v japonských barvách

Tokio - Dlouho očekávané dopravní letadlo Boeing 787 Dreamliner začíná létat v modrobílých barvách japonských All Nippon Airways. Aerolinky jsou tak prvními na světě, které nové letouny zařazují do svého letového parku. Stejně jako v případě obřích Airbusů totiž i americký výrobce bojoval se zpožděním dodávek. Dnes došlo ke slavnostnímu předání letounu, zítra pak tento stroj odletí do Japonska.

Za tříletým zpoždění stála řada problémů, například požár na palubě při testovacím letu. Teď už ale nejmodernějšímu dopravnímu letadlu nic nebrání a začne létat v barvách japonských aerolinek. Boeing má na svůj nový letoun zakázek dost a od roku 2013 by jich měl vyrábět deset do měsíce. Přitom jen japonští zákazníci si jich objednali padesát. 

Scott Fancher, manažer projektu Boeing 787:

„Tato investice nám zajistí rozvoj na další roky. Dreamliner je skvělé letadlo a naši zákazníci ho budou milovat a cestující určitě také.“

Dvoumotorový stroj je z velké části z karbonových vláken a dalších kompozitních materiálů. Je tak lehčí než bežné hliníkové konstrukce a podle výrobce má o 20 procent nižší spotřebu než podobně velká letadla. Za letadlo zaplatí zájemci kolem čtyř miliard korun. Posledních úprav před odevzdáním ale proběhlo hodně, podle manažerky Everett Modification Center Kathy Moodie došlo k významným změnám. 

Boeing dosud náklady na vývoj letounu nezveřejnil a ani neřekl, kdy očekává, že letadlo začne vydělávat. Analytici odhadují, že zpoždění programu přišlo firmu na několik miliard dolarů.

Se zpožděním vývoje se potýkal rovněž evropský konkurent Boeingu Airbus, který na opožděných dodávkách tratil pět miliard. Dnes už ale létá třeba ve službách německé Lufthansy. V jejích barvách by měl také tento víkend přistát na pražském letišti. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod