CzechInvest plánuje zřídit „business ombudsmana“

Praha - Agentura CzechInvest přišla s nápadem zřídit instituci „business ombudsmana“, jenž by měl sloužit jako rádce firmám, které se setkají s neodůvodněnými byrokratickými překážkami. Mezi firmami vzbudil tento nápad vlnu pozitivních ohlasů.

Službu ombudsmana by zajišťovali lidé z CzechInvestu. Podle návrhu by měl celou řadu pravomocí - v oblasti dopadů na životní prostředí, územního rozhodnutí, stavebního povolení, kolaudačního rozhodnutí, místní hygieny a řady dalších.

Podle Štěpánky Filipové z CzechInvestu je mimo jiné záměrem, aby testoval a analyzoval dopady legislativních změn na podnikatelské prostředí.

CzechInvest by formou firemního ombudsmana také chtěl získat pravomoc třeba pro urychlené vyřízení vízového povolení nebo posouzení, zda finanční úřad nepostihuje nějakou firmu neoprávněně. Zástupcům firem se nápady agentury líbí.

Petr Kopáček, Hospodářská komora

„Stále vysoká administrativní zátěž je jedna z věcí, které podle našich poznatků a dostupných průzkumů nejvíce trápí podnikatele v České republice.“

Zřízení této služby by musela předcházet změna řady zákonů včetně toho o podpoře malého a středního podnikání, na základě kterého vznikla samotná agentura CzechInvest.

CzechInvest chce zřídit "business ombudsmana" (zdroj: ČT24)