ČSSD napadla tendr na sociální karty u antimonopolního úřadu

Praha – Sociální demokraté se obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli tendru na zajištění a provoz sociálních karet. Podle ČSSD ministerstvo práce, které soutěž vyhlásilo, nepostupuje podle zákona o veřejných zakázkách. Ministerstvo ale kritiku odmítá, má podle své mluvčí Viktorie Plívové k dispozici právní rozbor, podle něhož zákon neporušilo. Vítěze tendru by mělo oznámit do 19. října.

Se zavedením sociálních karet počítá sociální reforma, kterou schválila sněmovna a která je nyní v Senátu. Na kartu by se měly od příštího roku vyplácet dávky, podpory a příspěvky. Příjemci by s ní mohli vybírat z příslušných bankomatů a případně i platit. Stát za vydání a provozování karet výherci, který bude mít smlouvu na 12 let, platit nebude. Vítěz získá ale poplatky za „nadstandardní služby“. Mezi ně patří třeba další vybírání z bankomatů, zdarma by mělo být u každé dávky jen jedno. Do soutěže se přihlásily Česká spořitelna, Komerční banka a společně ČSOB s Poštovní spořitelnou.

„Veřejnou obchodní soutěž na provozování karty vyhlásilo ministerstvo práce již 30. června. Parlamentem přitom dosud nebyl přijat zákon, který kartu sociálních systémů zavádí,“ uvedla ČSSD. Podle ní ministerstvo nepostupuje ve vyhlášení podle zákona o veřejných zakázkách. Z vyhlášených podmínek tendru i z jeho průběhu údajně vyplývá, že smlouva s vybranou bankou nemá být „při plném uplatnění zákona o veřejných zakázkách“. ČSSD poukazovala i na rozhodnutí antimonopolního úřadu v případě, kdy Litvínov uzavřel smlouvu na zajištění prodeje zboží na poukázky v hmotné nouzi.

Provize vítězi tendru půjde od sociálně slabých, upozorňuje ČSSD

ČSSD také vadí, že by banka měla ze sociálních karet „získat provizi“, tedy peníze z poplatků od lidí. „Veškerý majetkový prospěch si připíše banka, zatímco stát žádný prospěch z provozování karty bankou mít nebude,“ upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Ministerstvo ovšem oponuje tím, že po zavedení karet klesnou výdaje za vyplácení dávek. Roční úspora by měla za plného provozu činit skoro miliardu. Vítěz od ministerstva či od státu nedostane z rozpočtu žádné peníze. Podle rozboru, který ministerstvo má, by se zákon o veřejných zakázkách vztahoval na zakázku za úplatu z veřejných prostředků. Příjemci dávek by sice měli za další výběr z bankomatu platit, ale proti dnešku by měli mít navíc i další služby, a to třeba bezplatné převody peněz, stojí v rozboru.

Sociální karty budou mít podle ministerstva také řadu dalších výhod. Například bude díky nim možné vyřadit ze sociálního systému ty příjemce dávek v hmotné nouzi, kteří si za peníze od státu kupují cigarety nebo alkohol. Kromě platebních funkcí má sociální karta sloužit také k identifikaci příjemců dávek, nahradí například průkazy pro postižené.

Vydáno pod