Inteligentní dům slibuje komfort i úsporu nákladů

Praha – Málokdo si už dnes dokáže představit život bez mobilního telefonu, počítače nebo televize. Moderní technologie prostupují náš život a rychle se dostávají i do sféry bydlení. Představy autorů sci-fi se tak mění ve skutečnost. Dům zaregistruje příjezd majitele, otevře vrata garáže, rozsvítí světlo na chodbě a pustí hudbu. Ale kromě komfortu, který inteligentní dům nabízí, s sebou jeho užívání nese i úsporu nákladů.

Kolébkou inteligentních technologií byly Spojené státy, později západní Evropa a nechybělo ani Japonsko. První inteligentní domy se začaly objevovat počátkem 90. let. Zpočátku byla inteligence výsadou veřejných a kancelářských budov. „Do oblasti rodinných domů soukromých se to dostalo koncem 90. let,“ uvedl Jaromír Klaban ze společnosti Teco.

K dalšímu rozvoji inteligence přispěl mimo jiné příchod chytrých telefonů nebo multimediálních center. Umožňují především ovládání domu zvenčí, v ostatních případech slouží jako řídící centrum televizní obrazovka nebo dotykové displeje. Žádné hranice ale podle odborníků dnes už prakticky neexistují. „Rozvoj inteligentních domů byl ovlivněn tím, že cena elektroniky obecně šla dolů, její funkčnost nadále roste, takže dnes se ty systémy stávají zajímavější pro širší publikum,“ podotkl Klaban.

V Česku jsou chytré domy ještě v plenkách

  • V Německu a ve Spojených státech má inteligentní systém víc než 80 procent nově postavených domů.
  • V USA provedou specializované firmy zhruba 50 až 200 instalací ročně, v Česku pouhých 5 instalací ročně.

Co všechno inteligentní dům umí?

Díky chytrým telefonům teď majitelé mohou snadno ovládat inteligentní domy na dálku. Změnit je tak možné například nastavení žaluzií nebo nastavení teplot v jednotlivých částech domu. Inteligentní dům ale také umí zaregistrovat příjezd majitele a podle toho nastavit vše potřebné. „Přijíždím domů, bezpečnostní klíčenkou si odblokuji vrata na dálkové ovládání, systém zaregistruje můj příjezd, otevře mi vrata i dveře do domu. Pokud je to v nočních hodinách, rozsvítí příjezdovou cestu, rozsvítí na chodbě a připraví mi například podkresovou hudbu,“ popsal možnosti, které inteligentní bydlení nabízí, František Staroba ze společnosti Stakohome Network.

Hlavně rodiče s malými dětmi jistě ocení například bezpečnostní čidla v okolí bazénu. Ta zaregistrují, že se dítě k bazénu přiblížilo například na vzdálenost tří metrů a vyšlou signál, který rodiče upozorní, že by mohlo hrozit nebezpečí. K ochraně domu zase slouží povětrnostní čidlo. „Když přijde velký vítr, stáhne venkovní rolety na úroveň, aby se nezničily, nebo pokud budeme mít střešní okno, tak zase provede úkon, aby se déšť nedostal dovnitř,“ dodal Staroba.

Inteligentní dům se šije majiteli na míru

„Inteligentní dům, je tak inteligentní, jak inteligentní jsou jeho obyvatelé, kteří si řeknou, co vlastně od inteligentního domu chtějí. Je to individuální kategorie, každý si od toho představuje něco jiného, takže někdo dá přednost komfortu a ovládání domu přes multimediální systém, pro někoho je důležitá úspora,“ podotkl Klaban.

Inteligentní domy ale nabízejí také řadu prvků, které nemají s bezpečností nic společného. Majitelům ale podstatně ulehčují život. „Budu chtít sledovat film, zmáčknu jediné tlačítko, a aniž bych musel komplikovaně přizpůsobovat osvětlení, aniž bych si musel přizpůsobovat žaluzie, tento systém provede všechno za mě,“ popsal dál Staroba.

Velmi žádaným prvkem, je podle firem, které inteligentní řešení nabízí, také tzv. odchodové tlačítko. „Jedním stisknutím provedu zabezpečení celého domu, to znamená, že se zakóduje dům, vypnou se všechny spotřebiče, které jsou nadefinované v systému, stáhnou se žaluzie, vypnou se všechna světla a dům vlastně se dá do stavu klidu,“ uvedl Staroba.

Inteligentní dům umí šetřit energii i náklady

Mezi přednosti chytrého domu ale nepatří jen zvýšení komfortu nebo bezpečnosti. Dům umí šetřit i peněženku majitelů, například pokud si do inteligentních systémů nechají zaintegrovat také topení. Lze nastavit například to, že pokud člověk otevře v místnosti okna, systém automaticky vypne topení, aby zamezil plýtvání. Hlídat může také napkříklad to, zda se zbytečně v koupelně netopí žebříkovým přitápěním, které patří k největším žroutům elektřiny v domácnosti.

A co cena?

V 90. letech byly inteligentní domy dostupné jen zámožnějším lidem. S rozvojem moderních technologií ale jejich cena rychle klesá. Konkrétní finanční náročnost se pak odvíjí od toho, kolik prvků se rozhodneme do inteligentního systému zakomponovat. Pokud se zákazník rozhodne integrovat jen několik základních prvků, může být chytrý dům oproti standardním elektroinstalacím dražší jen o několik desítek tisíc. Pokud by se ale rozhodl integrovat všechny technologie v domě, musel by si připlatit. „U některých fajnšmekrů cena může převyšovat i milion korun,“ vypočítal Petr Ovčáček ze společnosti FOXTROT.

„S dobou návratnosti samozřejmě hodně záleží na tom, kolik uspořím, takže pokud se bavíme o úsporách v řádu řekněme 20 procent ročně, což u menšího rodinného domu se můžeme bavit o 30 - 40 tisících korunách, tak řekněme že se bavíme asi o pěti letech návratnosti,“ dodal Ovčáček.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

A co když vypnou proud?

Jestli vás chytré domy zaujaly, jistě vás budou zajímat také možná úskalí. Co se stane například v případě, že vypadne elektřina? Podle konstruktérů chytrých systémů, to neznamená žádný problém. Dům se bude chovat stejně, jako jakákoliv obyčejná stavba. To znamená, že nepůjde třeba televize nebo lednička. Ve chvíli, kdy se dodávky proudu obnoví, inteligentní systém sám naběhne, majitel nemusí nic aktivovat.