Pražské akcie si sáhly nejníže od dubna 2009

Praha – Hlavní pražský index PX se dnes dostal nejníže od dubna roku 2009. O tři roky zpět se propadly akcie těžařské firmy NWR. Ty oslabily o osm procent na 123 korun. Dnešním propadem trpěly i akcie Erste Bank, mediální firmy CME a developera Orco, když ztrácely přes 9,5 procenta. Později odpoledne však index i akcie část ztrát umazaly. Index PX uzavřel slabší o 3,55 procenta na 864,1 bodu. O více než osm procent spadly akcie Erste Group Bank, se ziskem uzavřely seanci jen akcie technologické firmy KIT digital.

Mezi bankami se dnes nejhůře vedlo Erste Group Bank. Její akcie se propadly o 8,11 procenta na 408,10 koruny. O něco lépe na tom byla Komerční banka, jejíž cenné papíry klesly o 1,25 procenta na 2 990 korun. Těžařská firma NWR přišla o 5,36 procenta na 127 korun za akcii. Výraznou ztrátu měla i elektrárenská společnost ČEZ, jejíž akcie klesly o 3,70 procenta na 679 korun. Jediným dnešním vítězem je KITD. Jeho akcie v posledním dnu obchodního týdne posílily o 2,62 procenta na 160,50 koruny.

Miroslav Adamkovič z Komerční banky:

„Pražský index PX během dne klesal i přes pět procent, část ztrát však odpoledne umazal. Za poklesem byly především akcie Erste a cyklické tituly jako NWR a CME.“

Evropské burzy podle Adamkoviče dnes zažily velmi rozkolísanou seanci. Index otevřely do mírných zisků, později propadly do silných ztrát a odpoledne se vrátily k hodnotám ze čtvrtečního závěru.

Automobilky dnes trpěly, italským bankám se dařilo

„Zhoršující se vyhlídky světové ekonomiky se podepsaly například na poklesu akcií automobilek a snížení ratingu zasáhlo řecké banky. Naopak francouzské a italské banky zaznamenávají silné zisky poté, co Evropská centrální banka uvedla, že již v říjnu může zareagovat na pokles hlavních makroukazatelů. Zlevnění financování by pomohlo právě bankám s velkou expozicí vůči vládním dluhopisům,“ doplnil Adamkovič.