Air Austral objednala první letadla A380 s největším počtem míst

Dubaj - Objednávku na vůbec první dvě letadla Airbus A380 pro více než 800 cestujících potvrdila letecká společnost Air Austral z ostrova Réunion v Indickém oceánu. Ekonomická verze superjumba s největší přepravní kapacitou na světě začne létat mezi Paříží a francouzským zámořským departementem od roku 2014. Zakladatel a prezident Air Austral Gerard Etheve uvedl, že jeho firma zaplatí za dvě letadla A380 necelých 660 milionů dolarů (11,3 miliardy korun). Společnost má opci na další dva tyto letouny.

Kapacita letadla je 840 cestujících, protože bude k dispozici jen ekonomická třída. Model superjumba A380 začal létat v roce 2007 a až dosud si kupci objednávali verzi s 525 místy ve třech třídách. Letoun využívali hlavně k lákání bohatých zákazníků, kteří zde měli v první třídě k dispozici postele, sprchy nebo bar. Verze A380 pro levné lety může pojmout až 853 cestujících. To je osmkrát více, než dokáže přepravit letadlo A318, nejmenší model Airbusu.

„Jsme přesvědčeni, že letadla s dobře nastavenými cenami letenek pomohou výrazně zvýšit přepravu,“ uvedl Etheve. Nejlevnější sektor letecké přepravy si za finanční krize a ekonomické recese vedl poměrně dobře, třebaže příjmy většiny leteckých společností byly útlumem těžce zasaženy.

Airbus chce s novým superjumbem zabodovat hlavně v Číně a Indii

Evropský výrobce Airbus si s „levnou“ verzí A380 slibuje úspěch na prudce rostoucích trzích typu Číny a Indie. Sází také na poptávku leteckých společností, které provozují dosluhující letadla Boeing 747 na frekventovaných linkách například v Japonsku, kde dosud dominuje americký konkurent Boeing. Nejvíce lidí nyní může létat v letadle Boeing verze 747-400D, postavené hlavně pro japonský trh. Tento stroj pojme v jedné třídě až 660 cestujících.

Air Austral vznikla v roce 1990 jako francouzský regionální přepravce v Indickém oceánu. Už předtím společnost působila 15 let pod jiným názvem. Aerolinky mají podle svých internetových stránek devět letadel.