Kongresem USA postupuje finanční plán vlády, indexy přesto klesají

New York – Černé prognózy světových finančních institucí o silném oslabení americké ekonomiky se začínají reálně naplňovat. Akcie Spojených států se i ve čtvrtek propadaly – tentokrát nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 3,51 procenta na 10 733,3 bodů, podobný průběh zaznamenaly indexy Standard & Poor's 500 nebo Nasdaq Composite. Americká sněmovna mezitím schválila plán financování vlády do poloviny listopadu. Se schváleným návrhem ale nesouhlasí demokraté, kteří mají většinu v Senátu. Pokud se však nepodaří financování vlády nějak vyřešit do konce týdne, dojdou administrativě po 30. září peníze.

Sněmovna reprezentantů plán na financování vlády posuzovala už ve středu, ale překvapivě ho zamítla, když se proti návrhu postavili téměř všichni demokraté, ale i 48 konzervativních republikánů. Dnes schválený návrh je přitom podle WP téměř totožný s tím zamítnutým. Republikánský předseda sněmovny John Boehner udělal jen symbolickou změnu, když navržené výdaje vlády ve výši 1,043 bilionu dolarů snížil o 100 milionů. Zároveň varoval oponenty ve vlastní straně, že pokud nepřijmou tento návrh, bude muset vyjít vstříc demokratům, kteří žádali vyšší výdaje. Konzervativní republikáni přitom původně chtěli vládní výdaje snížit o 24 miliard dolarů. 

Demokratům vadí především to, že návrh provizoria počítá pouze s 3,65 miliardy dolarů na odstraňování následků přírodních katastrof, když Bílý dům usiluje o částku 5,1 miliardy. Navíc by se podle předloženého návrhu mělo odstraňování následků pohrom částečně financovat na úkor programu, který podporuje výrobu automobilů s nižší spotřebou. Demokratičtí poslanci tvrdí, že odebrání peněz z tohoto programu způsobí zánik pracovních míst.

Barack Obama
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak

Demokratický senátor Harry Reid:

„(Návrh) neposkytuje pomoc Američanům v nouzi, kteří se snaží vypořádat s následky záplav, požárů a hurikánů. Senát ho odmítne.“

Americká centrální banka (Fed) ve středu varovala před hrozbou dalšího podstatného zpomalení americké ekonomiky. Podle očekávání rovněž oznámila, že bude nakupovat dluhopisy s delší dobou splatnosti výměnou za krátkodobé dluhopisy, investoři se však obávají, že to ekonomice nijak nepomůže. Náladu na trhu zasáhla rovněž zpráva o tom, že aktivita v čínském výrobním sektoru v září pokračovala v poklesu, a to už třetím měsícem v řadě. Pokles v září poprvé po dvou letech zaznamenala rovněž aktivita v soukromém sektoru eurozóny.