Dobeš dostal přidáno, dálniční známky stejně zdraží

Praha – Čtyři miliardy korun navíc pro resort dopravy jeho šéfa Pavla Dobeše (VV) neobměkčily. Dálniční známky příští rok podraží i tak. Sám ministr to potvrdil České televizi. Roční známka tak vyjde na 1 500 korun. Sedm set milionů, které tím ministerstvo navíc vybere, půjde přednostně na opravu silnic.

Pavel Dobeš:

„Jsou to jenom čtyři miliardy, není to 8,8 a stále nám finanční prostředky chybí. Takže v této věci nebude ministerstvo dopravy ustupovat.“

Většinu z peněz, které navýší dopravní rozpočet, chce ministr využít na projekty, u kterých může čerpat i evropské dotace. Přesto stále hrozí, že některé stavby nestihne do konce roku 2015 dokončit a o evropské peníze přijde. „Ta částka bude nižší než 36 miliard, ale bude se pohybovat mezi deseti a dvanácti miliardami, které případně budeme muset vrátit do Evropské unie,“ tvrdí Dobeš.

„Navýšeni rozpočtu pro resort dopravy, i když není dostatečné, je krok správným směrem, který podpoří naši ekonomiku. Jako konstruktivní opozice budeme důsledně kontrolovat hospodaření s těmito penězi. Již se nesmí opakovat situace z letošního roku, kdy se díky chybám ministerstva dopravy nečerpaly finanční prostředky z evropských fondů,“ uvedl stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Dálniční známky příští rok podraží (zdroj: ČT24)

Dobeš částečně ustupuje

Ministr dopravy dnes však připustil, že bude jednat s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou o tom, že by se dálnice u velkých měst jako je Praha, Brno nebo Ostrava mohly opět využívat jako obchvaty. Řidiči by po nich poté totiž mohli jezdit bez dálniční známky.