Koupí stát solární panely za peníze z povolenek? Ekologové jsou pro

Praha – Aliance ekologických organizací, obcí, podnikatelů i odborů vyzvala vládu, aby peníze z emisních povolenek využila na zateplení budov po celé České republice. Snížila by se tak závislost Čechů na fosilních palivech. Jde přitom o desítky miliard. Prodejem emisních povolenek by mohl kabinet Petra Nečase odstartovat český ekologický boom.

Počínaje příštím rokem bude stát od energetických firem inkasovat miliardy korun za to, že znečišťují ovzduší. Do státní kasy by díky tomu mělo přitéct 50 až 70 miliard korun. A to jsou prostředky, které by rádi ekologové viděli proměněné například v solární panely a kotle na biomasu.

„Pokud se bude investovat do veřejných budov a do bytového fondu, tak to přinese celou řadu efektů. Zaprvé to zlepší životní prostředí, protože se prostě tolik neprotopí. Kromě toho to znamená i zvýšení zaměstnanosti,“ vysvětluje výhody návrhu předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková:

„Česko navíc bude muset vyhovět novým požadavkům EU o energetické náročnosti budov, ze které plynou pro ČR značné závazky na snižování energetické náročnosti nových veřejných a později veškerých nových budov.“

Celá akce by mohla srazit dolů účty za teplo a snížit závislost Česka na plynu z jiných zemí. „Vláda by měla peníze investovat do velikého programu, který dům po domu, rok po roku zateplí, vymění okna, vymění topení a zajistí čisté vytápění ve většině domů v České republice,“ tvrdí programový ředitel z Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Aliance už své požadavky poslala otevřeným dopisem i premiéru Petru Nečasovi. Ten na ně ale zatím nereagoval.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)