Dodavatelé žádají podíly v Plzeňské teplárenské

Plzeň - Boj o uhlí pro Plzeňskou teplárenskou skončí s velkou pravděpodobností jejím částečným prodejem. Většina dodavatelů to má jako podmínku. Bez podílu v teplárně nejsou ochotni nabídnout lepší ceny. Politici, kteří tvrdili, že prodej městem vlastněné firmy nedopustí, teď přiznávají, že je to jediná cesta, jak udržet cenu tepla na přijatelné úrovni. Zastupitelstvo města Plzně by o budoucnosti teplárny mělo rozhodnout do konce října.

Vstup strategického partnera do Plzeňské teplárenské přitom zvažuje město už několik let. Zveřejnit tak nepopulární plány se ale nechtělo nikomu z politiků. Teď už jim nic jiného nezbývá. „Situace je kritická. Nikdo nedodá uhlí za přiměřené ceny jen tak,“ podotkl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. A právě garantované přiměřeně nízké ceny jsou cílem, jehož je nutné dosáhnout. 

V Plzni se tak rozhořela bitva nejen o dodávku uhlí, ale především o teplárnu samotnou. Její cena se odhaduje na 4 miliardy korun. Vedení Plzeňské teplárenské jednalo se třemi zájemci. Jedna nabídka je pro město neakceptovatelná, další dvě teď posuzuje primátorem jmenovaná pracovní skupina. „Majorita zůstává nadále garantována pro město Plzeň,“ řekl Drápela. „Jedna z nabídek hovoří o potencionální fúzi a jedna hovoří o koupi 34 procent,“ konstatoval náměstek primátora pro oblast technickou Petr Rund.

Fúzi teplárny s Plzeňskou energetikou, jíž je majitelem, nabízí Energetický a průmyslový holding. Druhá, městem vážně zvažovaná nabídka, je od Sokolovské uhelné. „Na nás to působí velmi nedůvěryhodně a máme obavu, aby proces nebyl trochu účelový,“ prohlásil Michal Vozobule, předseda zastupitelského klubu TOP 09. Podle primátora ale ještě nic není rozhodnuto a rozhodování bude veřejné, takže se veřejnost o všem dozví.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)