Řekové se opět bouří, zemi na 2 dny zachvátí stávka

Atény - Dva největší odborové svazy v Řecku vyhlašují na 5. a 19. října 24hodinovou generální stávku. Zastupují polovinu všech řeckých pracujících. Protest bude namířen proti novým úsporným opatřením, která mají zajistit další půjčku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a vyhnout se tak bankrotu. O nových úsporách jedná vláda. Očekává se další propouštění státních zaměstnanců a zvýšení daní.

Ke stávce se připojuje i Všeobecná konfederace řeckých pracujících (GSEE), která sdružuje především odboráře ze soukromého sektoru. Obě organizace zastupují asi 2,5 milionu zaměstnanců, což představuje zhruba polovinu všech řeckých pracujících.

Ilias Iliopoulos, tajemník odborové organizace ADEDY: 

„Budeme bojovat až do konce, abychom ukončili tuto politiku. EU, MMF a vláda musí odejít.“

ADEDY minulý týden vyzývala ke generální stávce na 6. října. Nyní plánovaný protest přesunula o den dřív, aby termín vyhovoval i GSEE. Řecká ekonomika je vysoce zadlužená a kvůli nedůvěře investorů se řecké státní dluhopisy prodávají pouze s velmi vysokým úrokem. Podle ekonomů oslovených Reuters je vysoce pravděpodobné, že se země do roka dostane do platební neschopnosti.

Oia
Zdroj: ČT24

Řekové mají s plněním podmínek pomoci potíže

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé. 

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru, snižování penzí či zvyšování daní. Odbory proti těmto opatřením stávkovaly už po schválení prvního záchranného balíčku.