Vláda bojkotuje stavebnictví, stěžují si zástupci oboru

Praha – Stav tuzemského stavebnictví i nadále klesá a pomalu se prý přibližuje ke stavu neúnosné krize. S tvrdými slovy stále častěji vystupují zástupci oboru a kritizují také vládu, která podle nich neplní své sliby o podpůrných opatřeních. Stavebnictví si v porovnání s rokem 2008 pohoršilo zhruba o třetinu. Důsledkem je tak řada projektů čekajících na dokončení nebo stále těžší podmínky pro budování nových.

Vláda podle svazu stavařů neplní závazky, které si v souvislosti s rozvojem stavebnictví předsevzala. Dle svého programového prohlášení počítala s podporou dopravní infrastruktury, zatím však podle stížnosti svazu pouze škrtá. Návrh rozpočtu na příští rok počítá namísto 47 miliard korun s částkou o 10 miliard nižší. „Vyžít se dá se vším, ale znamená to totální zastavení investorské přípravy staveb, nedokončení rozestavěných projektů a konzervace projektů, což znamená jednoznačné ztráty,“ podotkl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

S množstvím úsporných opatření se těžko vyrovnává také hospodářský výbor sněmovny. Přetrvávající škrty spolu se současným návrhem rozpočtu totiž prý povedou k jasnému výsledku: nižším příjmům a ohrožení čerpání prostředků z unie. „Podle mého názoru je to nějaká hloupost, vláda si bere dopravu jako rukojmí pro poměřování nějakých vnitrokoaličních sil,“ sdělil šéf výboru Milan Urban (ČSSD).

Ministerstvo financí sice připouští, že částka 37 miliard nemusí být konečná, vše je ale podmíněno vládní dohodou, které se v posledních dnech zdá stále nepravděpodobnější. Ministerstvo dopravy požaduje po Miroslavu Kalouskovi vyčlenit dalších 9 miliard korun, to však šéf financí považuje za těžko proveditelné. „Změny ve struktuře návrhu státního rozpočtu jsou možné, nicméně nesmí se zvyšovat deficit,“ komentoval mluvčí Kalouskova rezortu Jakub Haas.

U slibů zůstalo podle stavařů i v případě Koncepce bytové politiky. Finanční prostředky na podporu programu Panel jsou podle nich nulové, což přiznává i ministr financí, který se odvolává na ekonomickou situaci země. Místo toho hodlá peníze z evropských fondů využít na poskytování nízkoúrokových úvěrů. Na podporu výstavby bytů s pečovatelskou službou, bydlení pro seniory a nájemního bydlení pak počítá ministerstvo pro příští rok s více než půl miliardovou částkou.

Svaz stavebnictví kritizuje (ne)kroky vlády (zdroj: ČT24)