Takřka „za pět minut dvanáct“ se dnes schází tripartita

Praha - Odbory a zaměstnavatelé chtějí dnes vládě předložit připomínky k vládním reformám a především k návrhu státního rozpočtu na příští rok. Mají k tomu poslední příležitost, neboť ve středu bude nejdůležitější zákon roku Nečasův kabinet schvalovat a pak ho pošle do Poslanecké sněmovny. Tripartita měla o výhradách k rozpočtu jednat už ve čtvrtek, kvůli nevolnosti Miroslava Kalouska byla ale schůzka přerušená a odbory požádaly o nový termín k jednání.

Den před schvalováním státního rozpočtu dnes přicházejí vládě oficiálně sdělit svá proti zástupci odborů a zaměstnavatelů. Oběma stranám shodně vadí příliš optimistický odhad růstu ekonomiky ve výši 2,5 procenta. Ten se podle nich nenaplní. Vláda se tak například podle zaměstnavatelů vystavuje tomu, že bude muset ve schváleném rozpočtu příští rok škrtat na výdajové straně více, než počítá nyní. „Budeme chtít po vládě, aby připravila určité alternativní scénáře pro případ, že by růst nebyl 2,5 procenta,“ podotkl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Jan Wiesner, předseda Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů

„Ty jednotlivé programy, které byly vládou schváleny, nekorespondují s tím, co je dneska v rozpočtu. Jde to vzájemně proti sobě, ať už se to týká bydlení, nebo dopravní infrastruktury.“

Odbory i zaměstnavatelé dále kritizují i nízké proinvestiční zaměření rozpočtu, například menší výdaje pro Státní fond dopravní infrastruktury. Jak odbory, tak zaměstnavatelé minulý týden předložili vládě svá stanoviska. „Měla by jasně říct, co z toho našeho je ochotná brát, co si myslí, že u nás není úplně opodstatněné,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Přehnaný je podle odborů také odhad růstu spotřeby domácností. Vládě navíc vyčítají některé typy daní a jejich neefektivní výběr pro stát. Zástupci vlády si argumenty přeberou, už teď ale přiznávají, že se je do rozpočtu zřejmě zahrnout nepodaří. Znamenalo by to celý rozpočet předělat a změnit jeho deficit.  

Jaromír Drábek, ministr práce a sociální věcí

"Určitě není myslitelné, aby vláda nějakým zásadním způsobem přepracovávala rozpočet co do jeho struktury. Ty práce na rozpočtu probíhají od dubna, května a není možné strukturu změnit za týden.

Rozpočet má i klady, zdůrazňují zaměstnavatelé

Zaměstnavatelé nicméně nechtějí vládu jen kritizovat, zdůrazňují i klady návrhu rozpočtu na příští rok. „Jednou z velmi důležitých věcí je, že se vládě skutečně daří plnit svůj poměrně ambiciozní program snižování deficitu,“ upozornil Špicar. „Pokud bychom ztratili kontrolu nad veřejnými financemi, tak už bychom se o tom, jak by měl rozpočet vypadat, nebavili v rámci tripartity, ale bavila by se o tom vláda se zástupci Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. To by určitě nebylo dobře,“ dodal.

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1,084 bilionu a výdajích 1,189 bilionu korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou.

Kromě výše deficitu zaměstnavatelé oceňují také výši výdajů na školství a na vědu a výzkum, se kterými návrh počítá. Vláda musí podle zákona předložit návrhu rozpočtu sněmovně do konce září.

Vydáno pod