Makléř UBS připravil o 2,3 miliardy dolarů, může jí to zlomit vaz

Curych/Londýn – Švýcarská banka UBS v důsledku podvodů, které dělal její makléř Kweku Adoboli, přišla o více peněz, než se původně odhadovalo. Ztráta prý dosáhla 2,3 miliardy dolarů (asi 40,9 miliardy korun). Původně banka hovořila o dvou miliardách. Vyšetřovatelé také zjistili, že makléř neschválené transakce prováděl možná až tři roky.

Abnormálně vysoká ztráta vznikla spekulativními transakcemi na různé akciové futures. Riziko z těchto obchodů už prý banka ošetřila a její akciová divize opět funguje normálně. Viník byl zadržen ve čtvrtek v londýnské finanční čtvrti City. Adoboli vedl kancelář UBS a specializoval se na akciové obchody. Patřil k takzvanému týmu Delta 1. Tak se zpravidla označují prestižní týmy makléřů, kteří obchodují s nejsofistikovanějšími finančními deriváty. Britská policie makléře obvinila z podvodu a falšování účetnictví, a to už od roku 2008.

Sdělení UBS:

„Ztráta vznikla z neschválených spekulativních obchodů u různých futures na indexy S&P 500, DAX a Eurostoxx, které byly provedeny v posledních třech měsících. Ztráta, která v důsledku toho vznikla, činí 2,3 miliardy dolarů. Jak už jsme dříve uvedli, na klientské pozice to nemá žádný vliv.“

Britský list Sunday Times s odkazem na nejmenované zdroje z branže napsal, že makléř měl otevřené spekulativní pozice za deset miliard dolarů, než banka jeho ztráty zaznamenala. Adoboli se podle zpravodajské stanice BBC k podvodným transakcím přiznal sám, UBS prý sama nic neodhalila.

Podvod může bance i jejímu šéfovi zlomit vaz

Podvod přichází v nejméně vhodnou dobu. Švýcarské bance může dokonce zlomit vaz. Ústav se totiž stále nevzpamatoval z dopadů úvěrové krize, kdy jej musela zachraňovat švýcarská vláda. Krátce na to se banka dostala do sporu s americkými úřady, které si kvůli daňovým únikům od UBS vyžádaly údaje o amerických klientech. Pověst banky utrpěla natolik, že se teď UBS chystá k zásadní restrukturalizaci.

Ve Švýcarsku mezitím sílí hlasy, které volají po odchodu generálního ředitele UBS Oswalda Grübela. Ten ale nedělníku Der Sonntag řekl, že rezignovat nehodlá. Grübel nicméně v krátkém rozhovoru s nedělníkem uznal zodpovědnost za veškeré dění v bance. „Když se mě ale zeptáte, zda se cítím vinen, pak říkám, že ne. Pokud někdo využije svůj kriminální potenciál, tak s tím nemůžeme nic dělat. V naší práci se s tím budeme setkávat vždy,“ dodal.

Švýcarská banka UBS
Zdroj: Walter Bieri/ISIFA/EPA

Švýcarský nedělník NZZ am Sonntag napsal, že správní rada UBS za Grübelem pořád stojí. Grübel převzal žezlo v bance uprostřed finanční krize a dosud byl považován za člověka, který dokázal banku dostat z nejhoršího. UBS byla loni poprvé od roku 2006 v celoročním zisku, Grübel se ale na jaře přesto vzdal prémií za loňský rok. Manažera ale podporují i klíčoví akcionáři, mezi nimiž je i singapurský suverénní fond.

Akcie UBS po zprávě o vysoké ztrátě z obchodování oslabily až o deset procent a dostaly se na roční minimum 9,75 švýcarského franku. Letos v únoru přitom byly na téměř 20 francích. Už v pátek se však akcie zotavily a přidaly více než pět procent na 10,26 franku.