Nečas: Kalousek šlape na krk velkým městům

Brno - Podle premiéra Petra Nečase (ODS) současný návrh změn rozpočtového určení daní rozděluje společnost. Menším obcím, které změnu podporují, mají změny navrhované ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) přinést 13,5 miliardy korun. Čtyřem největším městům České republiky ale z rozpočtů ukrojí celkem pět miliard. ODS chce rozpočty menších obcí oproti návrhu posílit ještě o další miliardu, ne však na úkor velkých měst. Neshoda o návrhu vrazila klín mezi vládní koalici. „Chceme se dohodnout a najít koaliční kompromis,“ řekl dnes předseda ODS na konferenci stranických starostů a primátorů v Brně. Jenže TOP 09 trvá na tom, aby byla dodržena koaliční smlouva a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dokonce pohrozil odchodem z koalice.

Premiér mi osobně slíbil, že Praha bude na obyvatele místo dnešního 4,5násobku dostávat maximálně trojnásobek toho, co nejchudší obce, tvrdí Gazdík. TOP 09 chce rozdíl snížit na úkor čtyř největších měst, to ale Nečas a jeho ODS odmítá, a už začíná couvat. „Ten poměr, který je dneska 4,5, by se snížil na tu číslovku někde okolo 3 až 3,5,“ nechal se dnes slyšet premiér. „My jsme si s panem premiérem podali ruku na to, že rozdíl mezi nejchudší obcí ČR a hlavním městem Prahou bude maximálně trojnásobek,“ trvá ale na svém Gazdík.

Půl procenta rozdílu mezi velkými a malými obcemi ale dělá několik miliard. Zatímco ODS má starosty a radní spíš ve větších městech, TOP 09 se starosty zase v menších obcích a vesnicích. A každý hájí své zájmy. „Bylo by to výrazné porušení koaliční dohody a samozřejmě bychom zvažovali, jestli ta koalice má význam, aby pokračovala,“ dodává proto Gazdík.

Petr Nečas:

"Chceme jít touto cestou, abychom rozdělovali tuto společnost na lidi z menších obcí a větších obcí? Chceme jít touto cestou, abychom 80 procent obyvatel této země postavili proti těm 20 procentům, kteří žijí ve čtyřech metropolitních agromelacích naší země, kde se mimochodem produkuje 45 procent hrubého domácího produktu této země a tyto čtyři metropole patří mezi generátory ekonomického růstu, a možná právě proto jim někdo chce šlápnout na krk? Chceme jít touto cestou? Já jsem přesvědčen, že nikoliv.

Nečas dnes proklamoval, že je jeho strana připravena dodržet koaliční smlouvu i vládní programové prohlášení. Podle něj zatím však chybí analýza nákladů na výkon veřejné správy. Proto chce ODS představit vlastní variantu řešení. Navrhovaný přesun pěti miliard z rozpočtů velkých měst totiž nepodpoří. Stát má podle ODS najít peníze z národních dotačních titulů, snížit provozní výdaje státu nebo upravit podíl obcí na celkovém objemu sdílených daní.

Jinde šetřit nejde, tvrdí Kalousek

Jenže ministr financí tvrdí, že bez škrtů vůči Praze snížit rozdíl na trojnásobek na obyvatele nepůjde. „Pokud má být trojnásobek mezi nejměnší a největší výtěžností, aniž by kdokoli musel snížit svoje příjmy, tak je to zcela mimo ekonomickou realitu,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jedním z řešení pro malé obce by podle premiéra mohlo být zastropování příjmů největších měst. Šlo by speciálně o Prahu, která má „nejvíce (příjmů) jako obec a nejméně jako kraj“. ODS navrhuje tři až tři a půl miliardy Praze ubrat jako obci a naopak vrátit coby kraji. „Fiskálně by byl výsledek neutrální,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

To by bylo pro primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS) přijatelné. „Varianta je velmi vyvážená a odmítá princip někomu vzít, protože je úspěšný. Praha nebude krácena a my jsme schopni se vyrovnat s tím, že naše příjmy budou zastropovány,“ uvedl Svoboda. Původní varianta by podle něj znamenala ztrátu až 2,2 miliardy korun. „Museli bychom sáhnout na funkce, které Praha musí zajišťovat, jako je dopravní obslužnost, budování okruhů, které řeší přístup k Praze,“ dodal Svoboda. Jeho kolega plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) označil možné dopady Kalouskova návrhu rozpočtového určení daní za „katastrofální“. Plzeň by měla přijít až o jednu miliardu, z daňových příjmů má dnes zhruba trojnásobek.

Rozpočtové určení daní
Zdroj: ČT24

Kalouskův návrh se nelíbí největším městům ani senátorům ODS

Záměr, aby vesnice a menší města dostaly přidáno na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, tento týden odmítli také senátoři ODS. Ministerstvo financí by podle nich mělo navýšit příjmy obcí jiným způsobem.

Proti Kalouskovu návrhu jsou zejména čtyři největší města, která by změnou přišla o část svých příjmů. Starostové menších měst naopak změny vítají. Příkladem je Horní Jelení v Pardubickém kraji. Starosta obce Petr Tupec (ODS) tvrdí že Hornímu Jelení chybí „peníze v podstatě na všechno“, příkladem je obnova komunikací nebo chodníků. Ve středu budou proto starostové pochodovat Prahou za přijetí novely zákona. Ta má zvýšit podíl z daní pro 6 241 menších měst a obcí o 13,5 miliardy. Jenže ODS věří, že se starostům bude zamlouvat i její návrh. Nečas dnes uvedl, že návrh ODS má řadu podvariant.

Koalice utrpěla ránu, zatím se z ní nemůže vzpamatovat

Návrh koncem léta vrazil klín mezi ODS a TOP 09. Petr Gazdík totiž počátkem září uvedl, že bez přijetí této změny by vláda těžko dále mohla fungovat. „Já bych to, co ODS chce představit jako návrh, viděl jako snahu o likvidaci venkova, jako nerovnost mezi osmi miliony lidmi a dvěma miliony lidí, jako snahu pražských kmotrů, zachovat si své penězovody,“ nelíbí se ale představy občanských demokratů Gazdíkovi. Na druhou stranu ale podporuje návrh ODS ubírat finance z národních dotačních titulů, protože peníze z nich se podle jeho názoru rozdělují nepříliš průhledně, velmi byrokraticky a velmi prokorupčně.

Věci veřejné zatím zůstávají mimo diskusi a čekají, jak je její koaliční partneři domluví. „Pro nás je toto primárně problém strany TOP 09 a ODS, my už nějakou dobu čekáme na jejich shodu o tom alespoň solidně jednat. Nicméně pro nás je důležitá ta důslednost, zejména ponechání kompetencí. Ne, že pan Kalousek sebere městům a obcím možnost regulovat třeba hazard, aby si ho sám zkasíroval, a nám pak zůstala kriminalita a problémy s praním peněz v hernách,“ dodává za VV místopředseda strany Tomáš Jarolím. Podle šéfa VV Radka Johna bude rozpočtové určení daní znamenat velký koaliční spor.

Jasný postoj zatím nezaujali ani opoziční sociální demokraté. „Z politického hlediska to znamená další kolo boje o hegemonii na pravici, protože o ničem jiném to není. Budeme minimálně prosazovat to, aby byl alespoň dočasně ten výpadek těm čtyřem statutárním městům kompenzován,“ tvrdí stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Šéfové koaličních stran
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí chce podle původního Kalouskova návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní přesunout pět miliard korun z rozpočtů velkých měst, aby snížilo rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Nejvíce by na novele měly získat obce od 2 000 do 10 000 obyvatel.