Chcete hypotéku? Vyplatí se v menších městech

Praha – Češi si oblíbili hypotéky. Zájem o ně neustále vzrůstá, a to i přes doznívající krizi. Objem nově poskytnutých hypoték v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 18 miliard, tedy zhruba o 45 procent, na více než 55 miliard korun. Ne každému se ale půjčka na byt či dům vyplatí. Kdo si chce užívat, raději platí nájem – ve stáří ho ovšem nečeká jistota ani možnost předat vlastní byt svým potomkům. Při volbě, zda jít, či nejít do hypotéky, záleží především na lokalitě, v níž chce dotyčný zájemce dům kupovat. Někdy totiž může částka vydaná měsíčně na hypotéku představovat třeba dvojnásobek té, kterou dává zájemce na nájem. Hypotékám se věnoval i včerejší pořad ČT Suma Sumárum.

Těžká otázka, zda splácet hypotéku, nebo zůstat v podnájmu, čeká na většinu z nás, kdo byt či dům nezdědí nebo nedostane darem. Třeba Miroslav Kalina se rozhodl, že za vlastní bydlení platit nechce a za ušetřené peníze si raději dopřává jiné radosti. Kalina žije v bytě 3 + 1 na okraji Prahy. Pokud by chtěl byt vlastnit, musel by si vzít hypotéku a splácet měsíčně právě dvojnásobek toho, co dnes platí za nájem. „Když si vezmete, že tady platíme přibližně 10 tisíc korun a hypotéka je 25 tisíc, tak je to 15 tisíc rozdíl každý měsíc. Pravdou je, že si nesplácím svůj majetek, který jednou budu mít,“ podotkl nájemník.

Kdo zvolí nájem, může o to více investovat

Nájemní bydlení má podle Milana Taraby, předsedy Sdružení nájemníků ČR, několik výhod. Patří mezi ně mobilita pracovní síly a dostatek finančních prostředků, které lze investovat jakkoliv – do pozemků, investic nebo dluhopisů. S výhody placení nájmů částečně souhlasí i někteří analytici. „Ocenil bych, že v dnešní době konzumu, kdy se všichni zadlužují kvůli kravinám, se tady najdou lidé, kteří si úvěr nevezmou čistě z principu. Úvěr na bydlení je ovšem svého druhu investice,“ konstatoval analytik z Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Mnoha Čechům ale udělala vrásky na čele deregulace. „Na území poloviny státu deregulace skončila od 1. ledna tohoto roku a na zbytku území to bude ke konci příštího roku. Ve výsledku se strany na nájmu dohodnou. Nájemce musí podepsat dohodu,“ popsal Taraba postup. Měsíčně placená částka se tak někde zvedla enormním způsobem - a lidé začali uvažovat o půjčce.

Novostavba
Zdroj: ČT24

V případě uvažování o úvěru na bydlení je nutné brát v potaz lokalitu. „Pokud se podíváme na případy větších měst, jako je třeba Praha, v podstatě je ten výnos z nájemného relativně nízký. Za určitých podmínek by se dalo říct, že je výhodnější jít do nájmu než platit bance hypotéku,“ podotkl Jan Zachystal, realitní specialista RE/MAX. 

Jan Kruntorád, člen představenstva Asociace hypotečních makléřů:

„Dnes se u hypoték vyplatí dlouhodobá fixace. Ceny nemovitostí jsou nyní dostatečně nízko na to, aby se podařila učinit dobrá investice. Úrokové sazby jsou navíc nejnižší za posledních šest let.“

Hypotéka se víc vyplatí v malých městech

V menších městech je podle Zachystala výrazně vyšší procentuální výnosnost z nájmu. „V severozápadních Čechách můžete koupit byt za 200 tisíc korun a následně ho pronajmout za 5 až 6 tisíc korun měsíčně. V Praze koupíte malou garsonku na panelovém sídlišti řekněme za milion dvě stě, ale pronajmete ho za 7 až 8 tisíc korun měsíčně. Poměr výnosnosti je maximálně v nepoměr většího města, konkrétně Prahy,“ uvedl realitní specialista. 

Banky poskytující úvěr se ale brání. „V současné době je stále výhodnější hypotéka, protože hypotéka je investice do sebe sama a je to jistota vlastnictví,“ konstatovala mluvčí Hypoteční banky Rita Gabrielová. Kdo se dostane do platební neschopnosti, navíc nemusí nutně zoufat. „Nutná je hlavně komunikace s bankou. V takovém případě lze odložit splátku úroku, jistiny,“ podotkl Kuntorád.

Hypotékám nahrává do karet i fakt, že lidé, kteří mají půjčku, jsou finančně disciplinovanější. „Lidé, kteří bydlí v nájmu, často takovou disciplínu nemají a peníze, které by hypoteticky ušetřili, utratí, takže na konci toho období jim tolik nezbyde,“ míní výkonný ředitel RE/MAX David Krajný. Zadlužování je dnes módou. Podle většiny odborníků je ale půjčka na bydlení stále jednou z mála, která má smysl.