Ministerstvo vydá první dluhopisy občanům 11. listopadu

Praha – Ministerstvo financí zveřejnilo detaily k připravovanému projektu Spořicí státní dluhopisy pro domácnosti. První várku dluhopisů začne občanům prodávat 11. listopadu. Jeden bude mít hodnotu 1 koruny, přičemž minimální objednávku rezort stanovil na 1000 korun. Objednávky bude přijímat od 3. října do 1. listopadu. Počítá s nabídkou tří druhů se splatností 1 až 5 let. K dostání budou na pobočkách ČSOB, Komerční banky a České spořitelny.

Čechy by k dluhopisům mělo lákat hlavně atraktivnější úročení oproti bankám. Ministr Kalousek dodává, že projekt je hlavně o oboustranné odpovědnosti - státu i občanů. „Pokud budou přímo držet státní dluhopisy, budou preferovat odpovědné hospodaření státu, a nikoli populistický přístup vedoucí k nekontrolovanému růstu státního dluhu,“ komentoval Kalousek.

„Skromně odhadujeme, že na cílový objem pro pilotní emisi 10 miliard korun počítáme s počtem zhruba 100 tisíc jednotlivých držitelů,“ míní Petr Pavelek, ředitel odboru řízení státního dluhu MF. Standardní emise by mělo ministerstvo podle Kalouska začít vydávat až v roce 2012. „Domnívám se, že v dalších letech budeme prodávat násobně více,“ uvedl ministr. Rozšířit by se měla i distribuční síť, například o pobočky Czech POINT.

Miroslav Kalousek:

„Chceme domácnostem nabídnout stejně výhodnou investiční příležitost, jaké se dostává velkým finančním skupinám a bankám. Jedním z cílů je také spojit hospodaření státu s majetkem občanů, což zvýší tlak na odpovědné chování politiků.“

Výnos jednoletého státního dluhopisu bude podle MF v rámci pilotní emise dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny zaplatí zájemce pouze 980 korun a ministerstvo mu za rok vyplatí 1000 korun. Při 5leté splatnosti se výnos může vyšplhat až na šest procent. 

V případě pětileté splatnosti budou k dispozici dva typy dluhopisů – pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. Efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit podle ministra u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován prostřednictvím nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Sobotka: O nákupu dluhopisů pouvažuju

„To je zajímavá investiční příležitost. Ještě jsem o tom nepřemýšlel, určitě se o té věci ještě pobavím s manželkou,“ vyjádřil se dnes předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Dluhopisy je navíc možné koupit třeba i dětem a podléhají dědictví.

Ministerstvo financí
Zdroj: ČT24

Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz

„Ohlášený výnos státních dluhopisů pro občany není nikterak vysoký ve srovnání s jinými formami spoření. Výnos ve výši dvou procent u ročního dluhopisu je plně srovnatelný s úročením spořicích účtů u bank nabízejících nejvyšší úrokové sazby, přičemž výhodou spořicích účtů je možnost výběru prostředků kdykoliv, na rozdíl od dluhopisu, který stát umožní odprodat čtyřikrát ročně.“

Výhodou dluhopisů je podle šéfredaktora serveru Investujeme.cz Petra Zámečníka pevné úročení, které zajistí stabilní výnos i v případě poklesu úrokových sazeb. Výnos ale není jediným důvodem, proč si lidé státní dluhopisy kupují, dodal. „Dalším z důvodů je kupříkladu snaha podpořit stát či financovat některé státní výdaje, jak tomu bylo před několika lety u takzvaných povodňových dluhopisů,“ uvedl Zámečník. Příjem z těchto dluhopisů bude podle něj státu sloužit k financování státního dluhu a krytí nových deficitů státního rozpočtu, bez kterých by stát nemohl vyplácet štědré sociální dávky, státní příspěvek stavebního spoření a financovat spoustu dalších výdajů, které voliči financovat chtějí.

Vyplatí se nákup dluhopisů?

Někteří experti však varují, že investice do státních dluhopisů zdaleka nemusí být taková jistota, jak se uvádí. „Tento učebnicový příklad již neplatí, to je ve starých učebnicích o kapitálových trzích. Já bych si dlouholetý určitě nekoupil,“ říká ekonom Next Finance Martin Prokop.

Politici se přetahují o peníze.
Zdroj: Viktor Chlad/ISFA/LN

Navzdory masivní kampani ministerstva financí nejsou státní dluhopisy nejvýhodnější formou spoření. Už teď je možné například na stavebním spoření dosáhnout výnosu 3,6 procenta za jeden rok. Úroky okolo tří procent se dají získat i na běžném spořicím účtu v bance, dvě procenta pak v penzijních fondech. 

Dluhopisy je možné předčasně splatit

U všech dluhopisů bude možnost předčasného splacení dluhopisů bez sankcí a poplatků. Ministerstvo stanoví čtyři termíny ročně, kdy bude možné předčasný prodej uskutečnit. Z počtu nad 500 tisíc kusů akcií přitom může být k jednomu datu předčasně splacena nejvýše polovina. Dluhopisy si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Pro zájemce o dluhopisy bude zdarma většina poskytovaných služeb, včetně vedení účtu, výplaty úroků, pořízení dluhopisů nebo výpisu. Zpoplatněny pak budou například mimořádné výpisy na žádost majitele dluhopisů, převod dluhopisů nebo jejich zástava. Ministerstvo financí pro zájemce vytvořilo rovněž webové stránky.