ČEZ zvažuje prodej elektrárny v Počeradech

Praha - Polostátní energetické společnosti ČEZ dali v posledních týdnech majitelé těžební firmy Mostecká uhelná nabídku, že od něj odkoupí jeho druhou největší uhelnou elektrárnu Počerady. Navržená cena se má pohybovat kolem 28 miliard korun. Pokud by se firmy na obchodu dohodly, šlo by o jeden z největších prodejů posledních let v zemi. Vůbec poprvé by také ČEZ prodával některou svou uhelnou elektrárnu, píše Mladá fronta Dnes.

Jednání jsou prý úplně na začátku, existuje řada variant. Prodej ale dopředu nelze vyloučit. Oficiálně firma nabídku nekomentovala. K jednání se zatím nechtěla vyjádřit ani Mostecká uhelná. „Nemám k tomu žádný komentář,“ řekl deníku spolumajitel firmy Petr Pudil.

Pro Mosteckou uhelnou je tento zdroj zajímavý především proto, že stojí u jejího ložiska uhlí. Nedaleko od ní chtěli těžaři postavit svou vlastní novou elektrárnu v hodnotě zhruba 50 miliard korun. Pokud by se jim však podařilo získat nynější elektrárnu ČEZ, zřejmě by od vlastní výstavby ustoupili.

Ještě loni však měl v Počeradech velké plány i ČEZ. Přes 30 let starý zdroj s výkonem tisíc megawattů chtěl ČEZ nahradit novým a větším v hodnotě 60 miliard korun. Jenomže Mostecká v létě odmítla s ČEZ podepsat dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí. Tím pro ČEZ tento projekt prakticky padl. Firma dala Mosteckou uhelnou k soudu, protože tvrdí, že na uhelný kontrakt měla nárok. Chce odškodnění deset miliard korun, zatím však řízení ani nezačalo.

ČEZ prodej Počerad zvažuje možná i proto, že společnost s rostoucím tlakem na snižování emisí, zároveň se zdražováním povolenek na emise, část svých uhelných zdrojů omezuje. Také proto po rozkolu s Mosteckou uhelnou energetická firma prohlásila, že v Počeradech postaví místo zdroje na uhlí dva nové bloky na plyn. Možná je také varianta, že ČEZ elektrárnu prodá, ale ponechá si nějaké pozemky na plynový zdroj.