Kdo zajistí sociální karty? Ministerstvo dostane analýzu nabídek

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes dostane analýzu nabídek do tendru na zajištění sociálních karet. Do konce září má vybrat banku, která bude tuto službu příštích dvanáct let zajišťovat. Od karty si ministerstvo slibuje zjednodušení administrativy a také větší kontrolu vyplácených peněz.

Sociální karty mají od ledna používat lidé, kteří pobírají některou ze sociálních dávek, tedy důchodci, nezaměstnaní, lidé v hmotné nouzi nebo zdravotně postižení. Doteď si peníze mohli nechat poslat na účet nebo převzít v hotovosti, v budoucnu už druhou možnost mít nebudou. „Jde o sjednocení technologie výplaty, z asi dvaceti různých způsobů bude jen jeden, to je úspora celého systému,“ řekl první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Plastikovou kartu mají lidé dostat zdarma. Bez poplatku by měl být i jeden výběr z bankomatu ke každé sociální dávce. Karta má sloužit k identifikaci, nahradí průkazy pro postižené. Může sloužit i jako i platební karta. Přes karty chce stát i kontrolovat nákupy v obchodech, aby si příjemci dávek nekupovali alkohol nebo cigarety.

Stát bance platit z rozpočtu nebude

Používání karet se může týkat až tří milionů lidí. Při výběru banky bude hrát roli především množství bankomatů, ale také co nejnižší poplatky. Za provozování systému by stát neměl vybrané bance z rozpočtu nic platit. Ministerstvo si tak slibuje úsporu jedné miliardy korun.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)