Vysokou nabídku za Sazku od Penty hodlá Cupka odmítnout

Praha – Společnosti Penta ani E-Invest se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastní. Považují ho totiž za zmanipulovaný a netransparentní. O Sazku ale mají zájem a své nabídky i kupní cenu složí zvlášť u Komerční banky. Své návrhy tak uloží 23. září u notáře a navrhnou otevření obálky s nabídkou insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi. Ten však tvrdí, že nebude moci reflektovat na žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení, neboť předkladatel by tím získal neoprávněnou výhodu.

„Insolvenční správce vyzývá společnosti Penta a E-Invest, jakož i všechny ostatní zájemce, aby své nabídky, pokud je myslí skutečně vážně, učinili v souladu se schválenými podmínkami výběrového řízení. Přitom garantuje, že půjde-li o řádnou nabídku nejvyšší, bude také tak vyhodnocena a její předkladatel Sazku získá,“ sdělil Cupka.

Penta podá nabídku v den výběrového řízení

Firmy podají své nabídky separátně v den podávání nabídek v rámci výběrového řízení. Podle partnera Penty Marka Dospivy mají totiž jiné záměry a cíle. Nevyloučil ale, že se v případě vítězství jedné z firem znovu spojí. Penta chce podat nabídku sama, E-Invest by mohl přibrat dalšího investora.

Kdyby nabídka Penty nebo E-Investu převýšila ceny nabídnuté v tendru, Cupka by ji podle zástupců Penty odmítnout neměl. Vystavil by se tak totiž odpovědnosti za poškození věřitelů. Předseda věřitelského výboru Sazky Josef Novotný však již ve středu uvedl, že jakákoliv nabídka mimo vypsané výběrové řízení nebude vůbec posuzována a vyzval proto obě skupiny, aby se do tendru přihlásily.

Josef Novotný:

„Věřitelský výbor garantuje, že pokud tato nabídka bude nejvýhodnější, bude vybrána a podnik bude prodán vítěznému uchazeči.“

„O Sazku se od počátku ucházíme proto, že vidíme významné synergie s Fortunou. Každý, kdo se s naší nabídkou obeznámí, se bude moci přesvědčit, že nabízíme tržní cenu, která plně odráží naše vnímání hodnoty podniku Sazka. Tuto cenu jsme připraveni uhradit, Sazku převzít a spolu s Fortunou ji dále rozvíjet,“ uvedl Dospiva s tím, že je výběrové řízení vypsáno tak, aby vyhovovalo pouze skupinám PPF a KKCG.

Penta se snaží o zastírací manévry, tvrdí PPF a KKCG

„Všechny nabídky Penty v poslední době byly jen zastíracím manévrem. I tato má pouze rozložit a zpomalit insolvenční proces, protože skutečným cílem Penty je vybudovat tržní podíl vlastní loterie na úkor oslabené Sazky,“ reagoval mluvčí PPF Milan Tománek. Také skupina KKCG se důrazně ohradila proti mediálním nátlakům Penty. „Vyzývám pana Dospivu, aby přestal hrát osobní mediální exhibici a začal jednat profesionálně a v souladu se zákony,“ řekl majitel KKCG Karel Komárek.

Do insolvence a následně do konkurzu se loterijní společnost dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Jejich pravomoci jsou ale po prohlášení konkurzu silně omezené.