Řecká ekonomika poklesla o více než 7 procent

Atény – Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 7,3 procenta. Vyplývá to z předběžných a sezonně nepřepočtených údajů. Tak prudký pád nezažila žádná z evropských zemí ani v době nejhlubší krize. Tamní statistický úřad zároveň zpřesnil data za předchozí čtvrtletí, kdy byl propad ekonomiky výraznější, než se dosud uvádělo. Za druhé čtvrtletí úřad v bleskovém odhadu uváděl, že pokles hrubého domácího produktu činil 6,9 procenta.

V prvním čtvrtletí propad HDP podle zpřesněné zprávy činil 8,1 procenta, zatímco podle předběžné zprávy pokles činil 5,5 procenta. Úřad nesdělil, co je za tak výraznou revizí. Podobnou revizi museli řečtí statistici provádět minulý rok, kdy se předběžné a oficiální výsledky ekonomiky lišili o více než procento.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu mají Atény postupně získat půjčku 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na novém úvěru za 109 miliard eur.

Řecká burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Další evropská pomoc pro Řecko není jistá

Zatím není jisté, zda Řecko dostane další, v pořadí šestou část úvěru dohodnutého loni. Inspektoři MMF, Evropské komise a Evropské centrální banky minulý týden přerušili misi, v jejímž rámci v Aténách zkoumali, jak Řecko dodržuje podmínky úvěru. Inspektoři se mají do Řecka vrátit v polovině září, pokud chce ale řecká vláda získat další peníze, bude muset inspekci přesvědčit, že udělala dostatečný pokrok.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes Řecku pohrozil, že pokud nebude plnit podmínky záchranného úvěru, další peníze do Atén už nemusí dorazit. „Nakonec záleží na Řecku, zda může plnit podmínky, které jsou nezbytné pro členství v měnové unii,“ prohlásil Schäuble s tím, že řecká vláda by měla uvažovat, zda chce dále v eurozóně zůstat. „Veškerá finanční pomoc by měla být pouze podporou. Zadlužená země tak získá čas, aby své problémy mohla vyřešit. Na tom musí ale usilovně pracovat,“ dodal Schäuble.

O vystoupení Řecka z eurozóny neuvažujeme, tvrdí komise

Zástupci Evropské komise se však nechali slyšet, že debata o odchodu Řecka z eurozóny není na pořadu dne. Upozornili navíc, že vyloučení ani odchod členského státu z měnové unie nejsou podle Lisabonské smlouvy možné. „O ničem takovém se nejedná,“ uvedl mluvčí komise Amadeu Altafaj. Reagoval tak právě na kritické poznámky německého ministra financí.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Všichni ale takového názoru nejsou. Právě v Německu se v minulých dnech objevily hlasy, že by Řecko mělo z bloku platícího eurem vystoupit. Tuto možnost připouští i Nizozemci nebo Finové. „Náš růst nebude brzdit země, která není schopná dodržet to, co při vstupu do eurozóny slíbila. Řecko nehraje podle pravidel a o takového člena nestojíme,“ rozhořčil se šéf německých Svobodných demokratů Rainer Brüderle.

Bez snahy Řecku eurozóna záchranu nepošle

Šéf Evropského fondu finanční stability Klaus Regling na zadlužený jih Evropy vzkázal, že je to nepříjemné, ale některé země prostě budou muset snížit svou životní úroveň. Altafaj také upozornil, že další část záchranného úvěru může Řecko dostat jen za předpokladu, že splní všechny dohodnuté podmínky. Na to moc času nemá, protože v polovině září se do Atén vrátí inspekce MMF, Evropské centrální banky a Evropské komise, která bude chtít vidět výsledky. Inspektoři minulý týden práci přerušili, neboť se ukázalo, že Řecko neplní vše tak, jak se zavázalo.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)