Americkou poštovní službu trápí dluhy

Washington - Americká poštovní služba, třetí největší zaměstnavatel ve Spojených státech, se topí v dluzích. Pro tento fiskální rok se deficit vyšplhal už k devíti miliardám dolarů. Hrozí jí dokonce platební neschopnost. Generální ředitel proto žádá Kongres o pomoc. Veškerá úsporná opatření totiž musí schválit politici. Pošta má nově fungovat jen pět dní. Díky víkendovému omezení provozu ušetří firma zhruba 3 miliardy dolarů ročně.

Většinu zaměstnanců americké poštovní služby tvoří veteráni americké armády, invalidé a Afroameričané. Z firmy má nyní odejít zhruba 120 tisíc lidí. Vedení společnosti se masivním propouštěním snaží snížit náklady. 

Navíc uzavře 37 procent poboček. „Pokud neuděláme nic do konce letošního roku, dojde k platební neschopnosti. Pokud neudáme nic ani příští rok, Pošta přestane existovat v té podobě, kterou známe dnes. Zaměstnává přitom zhruba 600 tisíc lidí. Nesmíme dopustit, aby tito lidé pocítili ekonomické nejistoty. Vše se dá ještě zachránit,“ prohlásil senátor Thomas Carper.

Američané posílají méně zásilek

Největším problémem pošty jsou nová média. Američané čím dál častěji komunikují se svými blízkými nebo platí faktury pomocí internetu či mobilního telefonu. Loni poslali o 13 procent zásilek méně. Společnost proto žádá Kongres o pomoc - chce využít miliardový přebytek z poštovního fondu zdraví.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

I to ale musí politici povolit. „Třicátého září potřebujeme peníze z tohoto fondu. Nebudeme jinak schopni provést platbu ve výši 5 a půl miliardy dolarů federální vládě. Zaplatíme našim zaměstnancům a dodavatelům, protože pokračujeme v naší činnosti,“ dodal generální ředitel pošty Patrick Donahoe.