Solární společnost Solyndra vyhlásila bankrot

Wilmington (USA) - Americký výrobce solárních panelů Solyndra zastavil výrobu a vyhlásil bankrot. Dnes oficiálně požádal o přijetí do režimu bankrotové ochrany před věřiteli. Je to třetí americká firma z oboru fotovoltaiky, která v posledních týdnech pod tlakem levné čínské konkurence zkrachovala. Případ je také velkým problémem pro prezidenta Baracka Obamu, jehož vláda poskytla Solyndře úvěrovou garanci na 535 milionů dolarů (9,4 miliardy Kč) a sám Obama loni firmu podpořil svou návštěvou a dával ji za vzor.

Odvětví výroby fotovoltaických panelů v USA upadlo i přes obří státní finanční podporu do potíží, protože ceny panelů se pod tlakem čínské produkce letos propadly zhruba o čtvrtinu. Nedávno bankrot vyhlásil miláček Wall Street, firma Evergreen Solar, další byla firma SpectraWatt, kterou podporoval přední světový výrobce počítačových čipů Intel. Silný tlak na ziskovost pociťují i největší výrobci jako americká First Solar a čínská Suntech Power Holdings.

Solyndra už minulý týden oznámila, že zastavila provoz a propouští všech svých 1 100 zaměstnanců. Firma v dokumentech pro konkurzní soud ve státě Delaware uvedla, že se bude v příštích týdnech snažit najít kupce, a když neuspěje, ukončí aktivity a vyplatí věřitele prodejem svého majetku.

Solyndře nepomohly vychvalovaný unikátní typ vyráběných panelů ani vládní pomoc spolu s Obamovou osobní podporou ani zájem investorů, kteří od ní koupili akcie za 700 milionů dolarů. Obamova vláda poskytla Solyndře úvěrové záruky jako vůbec první firmě v rámci stimulačního balíku z roku 2009 jako modelovému příkladu vládní podpory „zelené energie“.

List Los Angeles Times uvedl, že Obama vychvaloval Solyndru několik týdnů poté, co výrazné pochybnosti o její budoucí solventnosti vyjádřila auditorská společnost PriceWaterhouseCoopers. Ještě povážlivější je, že významným investorem v Solyndře je jistý George Kaiser, který sbíral peníze pro Obamovu prezidentskou kampaň v roce 2008.

Solární panely
Zdroj: ČT24

„Používá snad Obama peníze ze stimulačního programu, aby odměňoval své politické sponzory?“ napsal list. Těchto souvislostí si již dříve všimli republikáni v Kongresu - výbor Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod si od vlády vyžádal dokumenty o poskytnutí záruky a chystá se věc vyšetřovat.

Společnost Solyndra v tiskovém prohlášení píše: „Globální nabídka solárních panelů převýšila poptávku. Do problémů jsme se dostali kvůli velké cenové konkurenci na trhu.“ Nejistotu na solárních trzích vyvolalo nejasné fungování státní podpory fotovoltaiky v Evropě. Navíc vyrostla konkurence v Asii.