Hvězdné posilování koruny - výhoda, nebo past pro vývozce?

Praha – Českou korunu čeká zářná budoucnost. Podle ekonomů i ministerstva financí bude totiž posilovat. Resort financí dokonce ve svých podkladech pro přípravu státního rozpočtu počítá s tím, že za tři roky bude euro stát 22 korun a americký dolar 16,50. Otázkou je, zda se mají Češi na co těšit. Na jednu stranu totiž zboží zakoupené v cizině bude pro obyvatele České republiky až o desetinu levnější než dnes. Odvrácená strana mince je však černější. Posilující měna totiž pro tuzemské exportéry znamená dražší vývozy, menší konkurenceschopnost a téměř jisté propouštění. To se českým spotřebitelům tedy vrátí jako bumerang.

České ekonomice se daří lépe než těm, které platí společnou unijní měnou, tedy eurem. Česká koruna by tak měla podle ministerstva financí posilovat o 60 až 70 haléřů ročně. „Lidé by měli zvážit to, že si nyní koupí levné ponožky z dovozu, jestli tím současně neškodí tuzemským producentům,“ vysvětluje člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. A právě vývozci už nyní kvůli silné měně hrozí propouštěním. „Firmy se na to samozřejmě připravují a mají nástroje, jak se s tímto posilováním vyrovnat - ať už je to zvyšování produktivity, nebo osekávání nákladů,“ dodává viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Samozřejmě, že to není dobrá zpráva pro exportní ekonomiku, ale je to trend, se kterým musel každý počítat.“

Euro v českých peněženkách dřív, než se eurozóna rozpadne?

Česká republika by mohla euro přijmout nejdříve v roce 2016. Podle ekonomů ale není vůbec jasné, jestli v té době vůbec bude nějaké euro existovat. „Na finančních trzích se objevují odhady, že existuje zhruba padesátiprocentní pravděpodobnost zániku eurozóny, tedy zániku eura,“ tvrdí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Ke stanovení data přijetí společné unijní měny se však nemají ani politici. Termín odkládají na neurčito. „Hovořit o vhodném přijetí termínu eura má smysl v okamžiku, kdy budeme přesně vědět, jak bude přesně eurozóna vypadat,“ tvrdí šéf českých financí Kalousek. Nedávno se podobně vyjádřil i premiér Petr Nečas.

Pokud ale euro přežije, Češi ho budou muset přijmout. Slíbili to totiž Evropské unii. Prezident Václav Klaus už ale uvažuje o tom, jak se této povinnosti vyhnout. Minulý týden se nechal slyšet, že by si Česká republika měla vyjednat výjimku, podobně jako Švédové, Dánové nebo Britové.