Dálniční známky podraží, silnice ale budou opravené

Praha – Čeští řidiči si za jízdu po tuzemských dálnicích od příštího roku připlatí. Ministerstvo dopravy totiž plánuje zvýšení ceny ročního kupónu pro osobní automobily z nynějších 1 200 na 1 500 korun. Resort tak dnes oficiálně potvrdil dřívější informace médií. Úřad si od růstu ceny o čtvrtinu slibuje zvýšení výtěžku z prodeje dálničních známek o 750 milionů korun, které by využil na opravy silnic. Cena měsíčního kupónu by od ledna podle návrhu ministerstva vzrostla o 90 korun na 440, desetidenní známka pak vyjde na 310 oproti současným 250 korunám. Návrh ještě musí projednat vláda.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše se nová výše zpoplatnění dálnic nebude vymykat z evropského cenového průměru. Více za roční dálniční známky podle něj platí řidiči například v Rakousku, a to v přepočtu 1 866 korun, ve Slovinsku, kde stojí dokonce 2 318 korun, a v Maďarsku neuvěřitelných 3 900 korun.  

Více ale motoristé podle ministra platí i v zemích, kde se za projetí zpoplatněných úseků platí přímo. Ve Francii a v Itálii jsou dálnice průměrně zpoplatněny částkou 144 korun za sto kilometrů. „Podle jednoduchého propočtu by český řidič měl za výkonové zpoplatnění trasy Praha - Kroměříž a zpět, pokud ji pojede více než dvakrát, zaplatit 1 560 korun. Tedy o 60 korun více, než je uvažovaná nová cena dálničního kupónu, který jej ovšem opravňuje používat dálnice a rychlostní silnice po celý rok,“ dodal ministr.

Pavel Dobeš:

„Vzhledem k tomu, že v příjmové stránce rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury stále chybí deset miliard korun, se ministerstvo rozhodlo částečně kompenzovat tento schodek úpravou ceny dálničních kupónů. Očekávaný výtěžek ve výši 750 milionů korun ročně bude použit pouze pro opravy a údržbu dálnic a rychlostních silnic.“

Loni si v Česku dálniční známku koupilo 4,7 milionu řidičů. Stát tak utržil přes tři miliardy korun. Kromě časového zpoplatnění platí za projetí tuzemských dálnic a rychlostních silnic vozidla nad 3,5 tuny pomocí elektronického mýtného systému. Tento systém od řidičů kamionů a autobusů vybral zhruba 6,5 miliardy korun.

Stavba dálničního obchvatu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod