TI se obává korupce ekotendru, radí ho uzavřít bez vítěze

Praha – Protikorupční organizace Transparency International dnes vyzvala vládu, aby nevybrala vítěze v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod. Ředitel organizace David Ondráčka tvrdí, že by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země. Přitom není možné plýtvat miliardami. Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Miroslav Kalousek proti názoru premiéra Petra Nečase. V Česku se ročně vypisuje množství veřejných zakázek za 600 miliard korun. Od prvního ledna by se navíc měl tento balík krájet podle nových pravidel. Novelu zákona teď mají v rukou poslanci. Podle nevládních organizací jsou to ale právě oni, kteří mohou zákon změnit k nepoznání.

Transparency International nesouhlasí s odstraněním ekologických škod jednou velkou zakázkou. Upozornila také na spolupráci mezi trojicí uchazečů v tendru. Organizace namísto obří zakázky doporučuje vypisovat soutěže na dílčí projekty. Nabídku v miliardovém tendru podali v pondělí všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola. Jde o Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T.

Obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže. Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, MF ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru.

Vláda v minulém týdnu schválila nové složení devítičlenné hodnotící komise, která posoudí jednotlivé nabídky. Jsou v ní tři zástupci ministerstva financí, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády. Po výběru nejvhodnější nabídky ministr financí předloží vládě smlouvu na plnění veřejné zakázky. Kabinet ji posoudí, může ji schválit, nebo může tendr uzavřít bez vítěze.

Novela zákona o veřejných zakázkách by měla pomoci drobným podnikatelům

Drobní podnikatelé volají po tom, že chtějí pustit k veřejným zakázkám. Doteď se labyrintem výběrových řízení proplétali jenom stěží. Nový zákon by jim měl pomoct, i když sami nevěří, že by byl samospasitelný. Novela především snižuje limity, nad které je projekt považovaný za veřejnou zakázku. Pod drobnohledem zákona by tak už měly být investice nad 3,2 milionu korun. S výjimkou stavebních prací, kde je limit desetimilionový.

„Množství se ztrojnásobuje, ze současných deseti tisíc budeme mít zakázek 30 tisíc. Což je opravdu velký zásah do systému,“ podotkl náměstek ministerstva pro místní rozvoj Jan Sixta. Přesto nevládní organizace namítají, že další pozměňovací návrhy mohou ostrý zákon otupit. Původně zákon navrhoval třeba to, že výběrové řízení bude zastavené, jestliže se v něm nesejdou alespoň tři platné nabídky. Teď už by stačily jenom dvě. Změkčení se navíc týká i kontroly, prý aby menší obce nebyly zahlcené administrativou.

Organizace Transparency International vyzvala dnes poslance, aby nepřepisovali návrh novely zákona o veřejných zakázkách, jak ho schválila vláda. Sněmovní výbory projednají návrh v pátek a příští týden. Ředitel organizace David Ondráčka se obává, že pozměňovací návrhy mohou novelu oslabit, zvlášť pokud jde o pravidla pro zveřejňování zakázek menšího rozsahu či limitů pro povinné vypsání zakázky. V návrhu novely se TI líbí zejména snížení limitů pro zakázky malého rozsahu, zrušení soutěže v případě podání jediné nabídky a vypsání nového tendru a povinnost zveřejňovat všechny smlouvy nad půl milionu korun.

Limit pro povinné vypsání veřejné zakázky se má od roku 2014 snížit na jednotnou hranici milion korun. Nově bude povinné zveřejňovat informace o konečné ceně veřejné zakázky. Zákon uloží také zveřejnit všechny smlouvy na částky přesahující půl milionu korun, jejich změny a dodatky. Zadavatelé budou mít zároveň povinnost uchovávat dokumentaci o veřejných zakázkách po dobu deseti let. Zadavatelé už nebudou smět klást podmínky na firmy podle jejich obratu i dalších finančních údajů. Nabídky bude nově hodnotit panel expertů, kteří budou vedeni pod ministerstvem pro místní rozvoj. Zákon též nově stanovuje povinnost zrušit zadávací řízení při nedostatečné soutěži.